Tencent отново е най-скъпата компания в Азия

Пазарната капитализация на Tencent Holdings се покачи за един ден с 34 млрд. долара, в резултат на което китайският интернет гигант си върна позицията на най-скъпата компания в Азия.

Акциите на холдинга поскъпнаха след публикуване на позитивни финансови резултати, които превишиха очакванията на пазара. През първото тримесечие на годината Tencent е увеличила чистата си печалба с 61% до 23,29 млрд. юана (около 3,7 млрд. долара), докато приходите на компанията са нараснали с 48% до 73,53 млрд. юана (11,5 млрд. долара), благодарение на увеличените приходи от реклама и онлайн игри.

След публикуване на финансовия отчет, акциите на Tencent поскъпнаха със 7,1%, бележейки най-силния дневен ръст за последните три години. В резултат на това, стойността на компанията се покачи до 514 млрд. долара и тя изпревари Alibaba, оценявана на 507 млрд. долара.

Но въпреки скока в текущата капитализация на Tencent, с отчитане на курса на валутата, на компанията не достигат 70 млрд. долара, за да се изравни с пиковата си стойност от януари 2018 г.

Tencent развива множество интернет проекти. Най-известният от тях е месинджърът WeChat с аудитория от над 1 млрд. потребители в момента. Към края на септември 2017 г. услугата ползваха 980 млн. души.

Приходите на направлението Value Added Services (услуги с добавена стойност), в което влизат онлайн игри и месинджъри, нараснаха през първото тримесечие с 34% до 46,9 млрд. юана, докато постъпленията от компютърни игри останаха на нивото отпреди една година.

Коментар