Съдят Amazon за изкуствено надуване на цените

Amazon е обвинена, че използва доминиращата си позиция в онлайн търговията на дребно
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният прокурор на щатския окръг Колумбия заведе антитръстов иск срещу Amazon, твърдейки, че титанът в електронната търговия изкуствено надува цените в интернет чрез исканията си към трети страни – продавачи.

Искът е насочен към клаузи за „най-облагодетелствана нация” в споразуменията на Amazon с продавачите, в които се посочва, че компаниите не могат да продават артикулите си на по-ниски цени другаде онлайн, включително в собствените си уебсайтове, съобщи Spectrum News.

В делото се казва, че таксите, начислявани от Amazon, могат да достигнат до 40% от общата продажна цена на даден артикул. Главният прокурор нарече таксите „неразумно високи”. Според него, засега механизмът на Amazon работи, защото на компанията помага огромната ѝ пазарна мощ.

В иска се твърди, че Amazon начислява високи такси за трети страни продавачи и че споразуменията принуждават тези компании и конкурентните онлайн търговци да налагат на клиентите по-високи цени. Amazon все още не е коментирала делото.

„Amazon използва доминиращата си позиция на пазара за онлайн търговия на дребно, за да печели на всяка цена”, гласят мотивите към обвинението. „Тя максимизира печалбите си за сметка на трети страни продавачи и потребители, като същевременно вреди на конкуренцията, задушава иновациите и незаконно изменя пазара в своя полза”.

„Заведохме това антитръстово дело, за да сложим край на незаконния контрол на Amazon върху цените на онлайн пазара на дребно. Нуждаем се от справедлив онлайн пазар, който да разширява опциите, достъпни за жителите на региона, и да насърчава конкуренцията, иновациите и богатия избор”, казват от прокуратурата.

Окръг Колумбия иска съдът да нареди на Amazon да прекрати „антиконкурентните си практики”, да заплати за надвзетите пари и да обезщети клиентите. От съда се очаква още да наложи глоби, за да попречи на „бъдещи нарушения”.

Коментари по темата: „Съдят Amazon за изкуствено надуване на цените”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Безос трябва да ускори продажбата на акции за сега е продал 12 млрд$ за година и полвина.

  2. Anonymous

    да заплати за надвзетите пари
    да обезщети клиентите.

    От съда се очаква още да наложи глоби, за да попречи на „бъдещи нарушения”

Коментар