Румъния отлага търга за 5G честотите за 2020 г.

5G услуги вече са налични в някои райони на Румъния по съществуващите мрежи
(снимка: CCO Public Domain)

Търгът за разпределение на честотите за 5G мрежи в Румъния, първоначално планиран за декември 2019 г., се отлага за първата половина на 2020 г. Това може да доведе до сравнително бавно възприемане на 5G услугите в краткосрочен план, казват анализаторите от GlobalData.

„Първите комерсиални 5G услуги в Румъния бяха пуснати на основата на съществуващите честотни ресурси – през юни 2019 г. от Vodafone и Digi, последвани от Orange през ноември 2019 г. Въпреки това, за по-нататъшно развитие на 5G услугите на телекомуникационните оператори трябва да бъде разпределен жизненоважен честотен спектър”, коментира Томаш Кулински, технологичен анализатор в GlobalData.

Твърди се, че търгът за 5G спектъра се забавя по няколко причини:

  • недостатъчно инструменти, отговарящи на изискванията за мрежова сигурност;
  • необходимост от прилагане на меморандума, подписан през август 2019 г. между Румъния и САЩ относно сигурността на технологията 5G;
  • необходимост новоназначеното правителство, което изготвя бюджета за 2020 г., да одобри лицензионните такси и сроковете за тяхното изплащане.

Макар че 5G услугите вече са налични в някои райони на Румъния, 4G ще остане водещата мобилна технология, като делът й сред мобилните абонаменти ще нарасне от 38,7% през 2019 г. до 61,8% през 2024 г. Очаква се 5G да достигне 10,9% дял от общия брой мобилни абонаменти през 2024 г.

Коментар