Терабитови скорости ни очакват в 6G ерата

Все още не е лесно да си представим перспективите, които ще отворят 6G мрежите
(снимка: CCO Public Domain)

5G технологиите тепърва навлизат на някои пазари, но компаниите вече работят върху следващо поколение мобилни мрежи. След около 10 години 5G ще изглежда като каменна епоха, предвид очакваните терабитови скорости в ерата на 6G.

На конференция в Китай, посветена на информационните и комуникационни технологии на бъдещето, експерти разкриха ключови аспекти на 6G технологията. Сред тях са свръхвисоката надеждност, субмилисекундните закъснения и скоростта на пренос на данни от над 1Tb/s.

Ю Шаохуа, учен от Китайската инженерна академия, изнесе реч, озаглавена „Знаковите приложения и оборудването са ключът към успеха на 5G”. Той заяви, че всяко поколение мобилни комуникации има емблематични приложения и оборудване.

Така например, емблематични за 2G мрежите са гласовите комуникации и SMS-ът, а устройството е Big Brother. При 3G емблемата е смартфонът със CRBT, MMS и видеофон услуги, а при 4G – използването на приложения като WeChat, Alipay и други, вкл. с услуги за локация.

Инвестициите в 5G може да са много по-големи от тези в 4G, особено ако операторите са загрижени за това кои са новите емблематични приложения и оборудване. Според Ю Шаохуа, в 5G ерата ще наблюдаваме взаимосвързаност на всички и всичко – както на хората, така и на обектите.

Все още не е лесно да си представим перспективите, които ще се отворят при преминаване към мрежи от шесто поколение, но индикаторите в момента са впечатляващи. 6G ще предложи мрежова производителност от клас TRUST, където T е Tb/s, R е свръхвисоката надеждност, U е претоварената връзка, S е забавянето под милисекунда, а T – терахерцовият спектър.

Коментари по темата: „Терабитови скорости ни очакват в 6G ерата”

добавете коментар...

  1. tarded

    А начин на работа, малко повече детайли не можахте ли да напишете в статията?
    Ако искате напишете си една статия проповедническа от тоя месец, че предвиждате 7G със скоростта на светлината… Yuri-та такива

  2. ?G

    Пълни тъпотии. Всички скорости от 3G нагоре имат значение единствено за операторите.

  3. жони енлиш

    А дали ще има смисъл е друг въпроса. Виртуалната реалност до къде ще се е развила, и както любимите ми автори на темите тук (ИИ) хаха!
    А след Еволюцията на 5Г която трябва на всеки 500 метра клетка, при 6Г как ще е? Всеки ще си мъкне мобилна клетка на гърба с оптично кабелченце ли?

  4. Аман

    Въх избръцнах от кеф врат.

Коментар