Xerox не се отказва от плана си за поглъщане на HP

Xerox даде ултиматум на HP до 25 ноември да приеме офертата за придобиване
(снимка: Xerox)

Xerox е категорична в намерението си да погълне своя конкурент HP, дори след като бордът на директорите на компанията от Пало Алто отхвърли предложението за сделка.

В началото на ноември Xerox предложи на HP сделка за придобиване на стойност 33,5 милиарда долара. Бордът на директорите на HP разгледа офертата и единодушно я отхвърли като подценяваща стойността на компанията, но същевременно отбеляза, че възможността за сливане остава.

Xerox, от своя страна, публикува официално писмо до борда на HP, в което дава ултиматум на производителя на компютри и принтери до 25 ноември да приеме приятелската оферта. В противен случай Xerox заплашва да извърши „враждебно” поглъщане чрез придобиване на контролния пакет от акции на компанията без съгласието на борда.

Офертата на Xerox е на цена от 22 долара за акция, която според HP е подценяваща. Xerox обаче изтъква, че Goldman Sachs & Co, финансов съветник на HP, определи целева цена от $14 с рейтинг „продажба” за акциите на HP, след като компанията обяви плана си за преструктуриране.

Средната цена на акциите на HP, изчислена от 15 анализатори, е 20 долара. Компанията все още не е коментирала изявлението от вчера на Xerox.

Коментар