Търговските марки в ЕС ще се защитават по-лесно и по-евтино

Европейската комисия и държавите-членки на ЕС решиха да намалят още повече таксите, събирани от Службата за хармонизация във вътрешния пазар, която предоставя право на търговска марка на територията на Общността, както и да опростят регистрационната процедура.
С тази мярка защитата на търговските марки ще се получава по-лесно и ще спестява на предприятията от единния пазар на ЕС около 60 милиона евро годишно, съобщи Европейската комисия. Промяната ще влезе в сила на 1 май 2009 година.
„Това е добра новина за европейския бизнес. Същественото намаление на таксите и опростяването на процедурата означава много по-достъпен и лесен начин за защита на търговската марка на територията на ЕС. Това ще насърчи предприемачеството и ще стимулира икономическата активност, което е от съществено значение по време на икономическа криза”, каза Чарли Маккрийви, комисар за вътрешния пазар и услугите.
Намалението на таксите и опростяването на процедурата се състои основно в премахването на таксата за регистрация на търговска марка на Общността. Предприятията ще заплащат следователно само такса за подаване на заявление за търговска марка, без да е необходимо да плащат отделна такса за регистрацията. В резултат на това регистрационният процес за търговска марка на Общността също ще се съкрати значително.
На практика вместо да плащат 1750 евро за заявяване и регистриране на търговска марка на Общността, предприятията ще плащат в бъдеще само такса от 1050 евро за подаване на заявление. Намалението на таксата ще бъде още по-голямо за подаващите заявление по интернет, като вместо да плащат, както е в момента, общо 1600 евро, разходите им ще обхващат само таксата за подаване на заявление в размер на 900 евро.
С тези намаления на таксите разходите на предприятията за регистриране на търговска марка на Общността ще намалеят с 40 %, а за подаващите по електронен път – с 44 %.
Освен това, отделната такса за заявяване и регистриране на международна търговска марка, посочваща Европейската общност по силата на Мадридския протокол, ще спадне от 1450 до 870 евро, което също се равнява на четиридесетпроцентно намаление.

Коментар