Софтуерна услуга под наем за българския бизнес

Единадесет български компании обединяват своя професионален опит, за да предложат последно поколение софтуерни решения на малките и средни предприятия, които се стремят да се наложат на глобалния електронен пазар и да продължат да развиват успешно своя бизнес в условията на икономическа криза и голяма конкуренция.
Услугата Business Box беше представена на пресконференция с участието на представители на Инфо Дейта Център, ДОД Консулт, SAP, Spectrum Net и БТК. Решението е дело на специалисти на ДОД Консулт и се базира на платформата за разработване на приложения Netweaver на SAP.
С помощта на Business Box клиентите имат възможност да развиват, моделират, управляват и защитават уеб-базираните услуги в интеграция с най-доброто от една SAP бизнес платформа, каквато само предприятия с големи ИТ бюджети могат да си позволят. Предлагането на услугата под наем дава възможност на малките и средни български фирми да имат тази функционалност на стойността на заплатата на един ИТ специалист.
Като услуга под наем Business Box не изисква инвестиция в хардуер, софтуерни лицензи и собствени ИТ специалисти, посочи управлявящият директор на ДОД Консулт Димитър Угринов. Услугата решава проблеми с ръчното управление на бизнес процеси и отговаря на редица въпроси, които всеки бизнес ръководител си задава: как да се анализират продажбите, как да се продава в интернет, как да се централизира управлението, къде се намира компанията спрямо конкурентите?
С инсталирането на Business Box мениджърите могат да отговорят на всички тези въпроси, въвеждайки собствен уеб сайт, интернет магазин и бизнес процеси, които се управляват със софтуерна интелигентност.
В Business Box са включени и допълнителни инструменти, свързани с маркетинговите стратегии, рекламата и цялостното присъствие на фирмата във виртуалното пространство, обясни на аудиторията Евлоги Вацев, управляващ директор на Инфо Дейта Център.
На представянето на услугата особено внимание беше обърнато на начина, по който се осигурява защитата на фирмените данни. Сървърите в центровете за данни са четворно подсигурени, увери Стефан Петрунов, ИТ мениджър за Business Box, който описа мерките за постигане на непрекъсваемост на бизнес процесите, надеждно съхраняване на информацията и контрол на достъпа до нея.
Данните се архивират ежедневно, седмично и месечно, а връзката между крайните потребители и сървърите е надеждно криптирана. За тази цел се използва нова технология на криптиране, която е разработена в България и за пръв път ще се внедри в продукт за краен клиент, съобщи Петрунов.
Свързаността на крайния клиент с услугата се осъществява от стратегическите партньори Spectrum Net и БТК. Връзката е шесткратно подсигурена, така че на практика е невъзможно достъпът до приложението да прекъсне. В системата може да се влиза по всяко време и отвсякъде. За бърз пренос на данните се използват изградените оптични мрежи, а защитата на информацията се постига с използване на IP VPN (виртуални частни мрежи).
Като допълнение към Business Box се предлага офис виртуализация, която спестява разходи на фирмите, тъй като клиентите получава виртуални работни места.
Спецификата на услугата я прави подходяща за малки и средни фирми, ориентирани към продажбите и услугите – търговци, вносители, дистрибутори, вериги от магазини, особено такива с разпределена географска структура.
Business Box представлява ERP решение, разработено с мисъл за спецификата на българския пазар, което осигурява онлайн присъствие на малките и средни предприятия, плюс допълнителни услуги от рода на офис виртуализация, обобщи Угринов.
Услугата се имплементира от 3 до 5 дни и изисква месечна инвестиция от около 500 евро, което осигурява лиценз за работа на 5 потребители. Сервизното обслужване е денонощно.
До момента са изградени два центъра за данни, подсигурени по шест начина на свързаност.

Коментар