Скок в сървърните процесори на Intel

Нови сървърни процесори на Intel повишават скоростта и ефективността, добавят повече интелигентност и се адаптират към нуждите за употреба на енергия. Компанията обяви днес серията Xeon 5500, която включва 17 процесора от корпоративен клас.
Това е най-големият скок в производителността, който Intel прави при преход от едно поколение сървърни процесори към друго, заяви Джеф Хюлет, маркетинг мениджър за региона на Европа, Близкия изток и Африка, на пресконференция в София.
Новите чипове ускоряват транзакциите при центрове за данни и при работа с бази данни. Те ще играят и ключова роля в суперкомпютрите за научни открития. Същевременно Xeon 5500 предлагат висока енергийна ефективност при намалени разходи за електричество.
Известни досега под кодовото наименование Nehalem-EP, процесорите Xeon 5500 предлагат няколко върхови технологии, които драстично подобряват скоростта и гъвкавостта на системите. Това са интелските разработки Turbo Boost, Hyper-Threading, integrated power gates, както и следващо поколение технология за виртуализация (VT), които позволяват на системата да се адаптира към широк диапазон от натоварвания.
В деня на международното представяне на Xeon 5500 дистрибуторът АСБИС България показа пред системни интегратори работещи конфигурации на сървър и работна станция с новите процесори. Имаме готовност да предлагаме Xeon 5500-базирани платформи през следващите седмици”, каза Георги Герджиков, специалист по сървърни системи от висок клас в АСБИС.
Процесорите от серията Xeon 5500 са разделени в три нива – базово, стандартно и високо. При версиите от ниско ниво са отрязани някои от функциите, като например режимът Turbo и технологията Hyper-Threading.
Серията Intel Xeon 5500 ще осигури започналата трансформация на интернет инфраструктурата. Високотехнологичната индустрия се стреми да използва приложения и компютърен хардуер, които са налични по заявка и могат да бъдат надграждани. Често наричана „cloud computing”, тази визия може да се развива с помощта на адаптивността и интелигентността на процесорите Xeon 5500, посочиха от Intel.
Новият процесор поставя над 30 световни рекорда за производителност при сървъри с два сокета (2S). Увеличението на производителността е над два пъти, в сравнение с предишното поколение процесори Xeon 5400.
Системите на база Xeon 5500 предлагат три пъти по-голяма скорост към паметта. Нова характеристика Intel Turbo Boost Technology увеличава производителността на системите, според натоварването и средата, като динамично повишава тактовата честота на едно или повече от процесорните ядра.
Xeon 5500 идва с нововъведения за автоматизиране на енергийната ефективност, като предоставя на потребителите по-голям контрол върху техните разходи за енергия. Това включва ниво на мощност при бездействие на процесора от само 10 вата, което позволява намаляване с 50% на консумацията, в сравнение с предишното поколение. Новите integrated power gates, базирани на технологията high-k metal gate, позволяват на бездействащите ядра самостоятелно да намаляват мощността.
Xeon 5500 е високоинтелигентен процесор, който поддържа 15 автоматизирани оперативни състояния. Те създават значителни подобрения в управлението на мощността на чипа чрез настройване на потреблението на енергия от страна на системата, на базата на обмен на данни в реално време, без компромис с производителността.
За сървърни приложения, пикът на честотата на процесорите е 2.93 GHz с DDR3 памет 1333 MHz и нива на мощност от 60 до 95 вата. При определени условия, технологията Intel Turbo Boost може да предложи оперативни честоти до 3.33 GHz, според конфигурацията на процесора и системата.
Честотите за работни станции достигат до 3.20 GHz с нива на мощност до 130 вата и до 3.46 GHz с използване на Turbo Boost. Всеки процесор включва до 8MB кеш памет от трето ниво.
От днес се предлагат над 230 системи, базирани на Xeon 5500, включително и от новия клиент на компанията, Cisco, заедно с Dell, Fujitsu, HP, IBM, Sun Microsystems и други производители. Много доставчици на софтуер също поддържат Xeon 5500-базирани платформи, сред които са Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP, Sun Microsystems и VMware.
Цените на процесорите от линията Xeon 5500 варират от $188 до $1600 за количества по 1000 броя.

Коментар