Европа изпреварва всички по ръст при смартфоните

Европа регистрира най-доброто си трето тримесечие в продажбите на смартфони
(снимка: CCO Public Domain)

Европа демонстрира най-високи темпове на растеж в продажбите на смартфони – както на фона на световния пазар като цяло, така и сред отделните региони, сочи анализ на Canalys за третото тримесечие на годината.

В периода юли-септември доставките на смартфони в Европа са се увеличили с 8% на годишна база и достигат 52,5 милиона броя, сочи докладът. За сравнение, глобалният пазар като цяло бележи ръст от едва 1%, а традиционно динамичният Азиатско-Тихоокеански регион постига 6%.

Периодът юли-септември 2019 г. е най-доброто постижение на Европа за трето тримесечие, откакто Canalys наблюдава пазара. Според анализаторите, в много отношения това е заслуга на Samsung. През тримесечието корейският производител е увеличила доставките си с 26% до 18,7 милиона броя, което е рекорд за компанията. Делът на Samsung се покачва от 30,4% на 35,7%.

Водещите играчи на пазара на смартфони в Европа през третото тримесечие на 2019 г.
(източник: Canalys)

Huawei запазва второто място с доставки в размер на 11,6 милиона устройства. Този резултат е със 73% по-висок, отколкото за предходното тримесечие, когато продажбите на Huawei паднаха до 8,5 милиона броя на фона на американските санкции. На годишна база компанията регистрира нулев растеж.

Анализаторите обаче смятат, че най-лошият период за китайския производител в Европа все още не е преминал. Доставките на смартфони Huawei в Западна Европа намаляват със 17%, в сравнение с юли-септември 2018 г., но в Централна и Източна Европа компанията регистрира 26% ръст.

Apple, която затваря челната тройка, е доставила 9,8 милиона iPhone устройства в Европа през тримесечието. Това отрежда на компанията от Купертино дял от 18,6%. В сравнение с миналогодишните данни, доставките намаляват с 4%, а делът на Apple се свива с 0,4%.

Коментар