Предлагат защита на изкуствения интелект от насилие

Обществото вече се пита трябва ли да бъде защитен изкуственият интелект от насилие
(снимка: CCO Public Domain)

Журналисти призоваха световната общност да помисли заслужава ли изкуственият интелект някаква етична защита, подобно на животните, за които вече e осигурена такава. От Aeon Media предлагат да се прецени при какви условия AI трябва да получи защита.

Разглежда се и алтернативната гледна точка, а именно, че изкуственият интелект не заслужава никаква защита от етичен характер, тъй като не притежава емоции, още по-малко съзнание. В този случай обаче възниква въпросът: как точно човек може да разбере дали създаденият от него „разум” изпитва чувства като радост и страдание?

Тези разсъждения се отнасят, разбира се, до вида изкуствен интелект, който все още не е в състояние да каже на човека какви чувства изпитва, в какво състояние е в даден момент и т.н.

Като се има предвид, че хората не са започнали веднага да се защитават от етична гледна точка, вероятно изкуственият интелект също ще трябва да „страда” известно време от отношението на хората. Но журналистите смятат, че рано или късно ще се формира някакъв набор от правила, които ще наложат ограничения на човека в начина, по който се отнася към изкуствения интелект.

Коментар