Робот търси мини от Втората световна война

На много места по света все още има необезопасени мини от Втората световна война
(снимка: CCO Public Domain)

Японската корпорация IHI е разработила нова роботизирана система, която може автоматично да открива морски мини от различни видове и периоди и да предава събраната информация директно на кораба.

Системата се състои от две основни части. Първата е подводна – апарат с диаметър 70 см, дължина 5 м и маса 990 кг. Той може да развива скорост до 7,4 км/ч и да работи на дълбочина цели 3 км. Интересното е, че роботът по никакъв начин не е свързан с кабели към кораба, което отличава тази разработка от подобни системи на конкурентите.

Втората част на системата е способна да плува автономно 24 часа в денонощието. Устройството е оборудвано с пълноценен хидролокатор за страничен обзор, многолъчева сонарна система и цифрова камера с възможност за запис на медийни файлове с висока разделителна способност.

Роботът на IHI може да търси мини под вода, на дълбочина до 3 километра
(снимка: Jane’s by IHS Markit)

Новата японска разработка може безпроблемно да прехвърля данни за местонахождението на откритите мини до друго устройство за автоматично ретранслиране, което от своя страна ще предава получената информация на кораба.

Коментар