Технология на Toshiba открива 13 вида рак по капка кръв

Устройството може да диагностицира онкологично заболяване за по-малко от два часа
(снимка: Toshiba Corp. / Kyodo)

Японската компания Toshiba е разработила технология, която може да открие 13 вида рак въз основа на анализ само на една капка кръв. Точността на диагностиката достига 99%, съобщи Japan Times.

Технологията и методът за диагностика на нейна база са разработени съвместно с Изследователския институт на Националния онкологичен център и Медицинския университет в Токио. Партньорите вече имат готовност за провеждане на мащабни тестове.

Методът се основава на изследване на видовете и концентрацията на микро-РНК молекули, които се отделят в кръвта от раковите клетки. В сравнение с други методи, той осигурява по-висока точност, по-бърз е и по-евтин.

Технологията може да се използва за откриване на рак на стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса, червата, яйчниците, простатата, пикочния мехур и гърдата, както и за откриване на сарком и глиоми.

Toshiba вече е създала чип и малко устройство, което може да диагностицира заболяването за по-малко от два часа. Цената на устройството не надвишава 180 долара.

Очаква се комерсиализацията на технологията да започне през 2020 г., а широкото разпространение на новия метод за диагностика на рака да стане факт в рамките на няколко години.

Коментар