eBay продаде услугата StubHub на нейния основател

Влиятелни акционери наложиха на eBay да продаде платфорамата StubHub
(снимка: CCO Public Domain)

Гигантът в онлайн търговете eBay продаде услугата за билети StubHub на швейцарския конкурент Viagogo за сумата от 4,05 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г., съобщи Ройтерс.

StubHub е популярна онлайн платформа за продажба и закупуване на билети за спортни и културни събития, която оперира в 44 държави. Viagogo има сходен бизнес и работи на пазарите в 70 страни.

Ерик Бейкър, един от основателите на StubHub, лансира проекта Viagogo през 2006 г. Той напусна StubHub преди да продаде компанията на eBay и сега управлява Viagogo. „Отдавна искам да обединя двете компании”, коментира Бейкър сливането на Viagogo и StubHub.

По-рано хедж фондовете Elliott Management и Starboard Value станаха акционери в eBay и призоваваха ръководството да трансформира бизнеса на компанията, включително да отдели или продаде StubHub и онлайн платформата за обяви eBay Classifieds Group.

Инвеститорите оценяват тези услуги съответно на 3,5-4,5 и 8-12 милиарда долара. Пазарната капитализация на eBay възлиза на 29,2 милиарда долара към 25 ноември. eBay купи StubHub през 2007 г. за 310 милиона долара.

Коментар