Снимки в Google уличават в изневяра

Услугата Google Street View се предлага във Великобритания отскоро, но вече събра много негативни реакции. Има оплаквания за нарушение на човешките права и свободи и искания за заличаване на частни имоти и изтриване на лица на хора от детайлните снимки.

Компанията се съобразява с всички желания на потребителите и реагира бързо на техните искания. Но това, което прави, не винаги е достатъчно.

Вчера английският “Сън” писа за жена, която наскоро разбрала от приложението на Google, че съпругът й изневерява. Тя забелязала автомобила му Range Rover паркиран пред къщата на нейна приятелка. Жената разпознала колата по специалните джанти на гумите.

Двамата съпрузи са отказали коментар, но адвокат Марк Стивънс е потвърдил верността на случката и е казал, че тя не е единствена в практиката.

В този конкретен случай и други подобни на него мерките, които Google взема за скриване на самоличността, не са достатъчно ефективни. Очевидно хората сами трябва да се погрижат да не бъдат разкрити от всевиждащите камери на Google Street View, особено когато възнамеряват да извършат нещо нередно или смущаващо.

Коментар