Подводни интернет кабели регистрират земетресения

Хиляди километри оптични кабели свързват всички континенти на планетата за предаване на интернет данни, но някои от тях са остарели и не се използват
(снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли твърдят, че са намерили най-подходящото решение за следене на сеизмичната активност в океана – като използват остарелите подводни телекомуникационни кабели, става ясно от публикация в сп. Science.

В момента хиляди километри оптични кабели са опънати на дъното на океана, като се използват за предаване на интернет данни и други видове сигнали. Интересното е, че такива кабели свързват абсолютно всички континенти на планетата с изключение на Антарктида.

Част от подводните оптични кабели не се използват в момента, тъй като е изтекъл експлоатационният им срок, но никой не планира да ги премахва от дъното на океана. Именно такива кабели могат да се използват като сеизмограф, уверяват учените.

Вече са извършени първите изпитания на новата технология и резултатите са окуражаващи. По време на тестовете учените са успели да определят подводно земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер.

Коментар