РС производители винят Intel за спада в приходите

Търсенето на компютри расте, но Intel не може да отговори на тенденцията
(снимка: CCO Public Domain)

Водещите производители на персонални компютри се опасяват от спад на приходите и обвиняват за това Intel – най-големия доставчик на РС процесори. След като Dell и HP споменаха чипмейкъра в своите тримесечни отчети, акциите на процесорния гигант поевтиняха с близо 2%, отбелязва CNBC.

Intel заема централно място във веригата за доставка на компютри, но поради липсата на процесори производителят на чипове подвежда партньорите. Проблемът се задълбочи в много неподходящ момент, когато търсенето на персонални компютри в корпоративния сегмент расте, поради предстоящото изтичане на срока за поддръжка на Windows 7.

През последните 30 и повече години на Intel многократно се е налагало да се справя с недостиг на процесори, но като правило проблемът е решаван в рамките на няколко месеца. Сегашните трудности продължават година и повече, казва Патрик Муърхед, водещ анализатор в Moor Insights & Strategy. Според експерта, това е най-сериозният проблем пред Intel в краткосрочен план.

Миналата седмица Intel официално призна, че не разполага с процесори и се извини на клиенти и партньори за забавянето на доставките.

Поради недостиг на чипове, наскоро Dell трябваше да понижи прогнозата си за годишни приходи, което предизвика 5% спад в акциите на тескаската компания. През финансовата 2020 година, която ще приключи през януари, Dell очаква приходи в диапазона 91,8-92,5 милиарда долара. По-рано компанията прогнозираше приходи от 93-94,5 милиарда долара.

„Влошаващите се перспективи се дължат главно на динамиката на доставките на Intel”, заяви финансовият директор на Dell Том Слад по време на телеконференция с анализатори.

HP не разкрива прогнозата си за приходи, но Стив Фийлер, главният финансов директор на компанията, предупреди по време на телеконференция, че ситуацията с Intel може да повлияе на бизнеса на компанията. Изпълнителният директор Енрике Лорес заяви, от своя страна, че последиците от дефицита на процесори от Intel ще се усещат поне две тримесечия.

„Intel все още заема много голяма част от продуктовата ни гама, така че там, където има недостиг, трябва да маневрираме и да намерим обходни решения за нашия бизнес”, каза той. Някои компютри на HP вече са оборудвани с чипове от конкурента AMD.

Трудностите на Intel отварят възможности за растеж на AMD, убеден е Патрик Муърхед. Според прогнозите му, през следващите тримесечия големите производители на компютри ще разширят партньорството си с AMD.

Поскъпващите акции на AMD също говорят за добри перспективи пред чипмейкъра – от началото на 2019 г. ценните книжа на компанията са повишили стойността си със 111%.

Коментар