Бивш лидер в графиката продаден на безценица

Легендарният производител на компютри за обработка на графика Silicon Graphics (SGI) ще бъде продаден за символичната сума от 25 милиона долара. Купувач е компанията Rackable Systems, специализирана в сървъри и решения за съхраняване на големи обеми информация, съобщи Mercury News.
SGI, разработчик на графичната библиотека OpenGL, стартира бизнеса си през 1982 година. Компанията се утвърди като един от най-известните производители на компютри за графични приложения, но впоследствие загуби конкурентната битка с по-евтините Intel-съвместими решения.
Към средата на 2007 година SGI изпита огромни затруднения, а стойността на акциите й падна от 30 долара на няколко десетки цента. През декември миналата година NASDAQ предупреди, че ще извади от борсата SGI, тъй като компанията вече не отговаря на минималните изисквания.
Междувременно Silicon Graphics поиска от регулиращите органи защита срещу банкрут. Пазарната капитализация на SGI към края на март е 4,78 милиона долара. Нейният купувач Rackable Systems е оценен на $120 милиона.
Очаква се сделката да приключи в рамките да два месеца.
Silicon Graphics беше компания за милиарди долари. С помощта на нейни технологии Холивуд създаде филмите Джурасик Парк, Междузвездни войни и Терминатор 2, припомнят наблюдателите на пазара. 
Те са икона на Силициевата долина, казва за новата си придобивка CEO-то на Rackable Systems Марк Баренечеа.  

Коментар