Изчезна шефът на криптоборса с дневен оборот $757 млн.

Инцидент с азиатска криптоборса клати доверието във виртуалните пари
(снимка: CCO Public Domain)

Азиатската борса за криптовалути IDAX спря всичките си дейности, след като на 29 ноември „по неизвестни причини” изчезна нейният мениджър Лей Гуронг. Служителите на борсата не могат да се свържат с него, казват от компанията.

IDAX далеч не е най-известната и популярна борса за криптовалута, но с дневен оборот от 757 млн. долара тя се нарежда на 12-то място в света. Борсата е регистрирана едновременно в Сингапур и Монголия, но функционира главно от Шанхай. Това означава не съвсем легален статут, тъй като в Китай подобни организации са забранени.

В петък, 29 ноември 2019 г., компанията обяви, че нейният изпълнителен директор Лей Гуронг е „изчезнал по неизвестни причини и служителите на IDAX Global не могат да се свържат с него”. След това всички операции бяха спрени – борсата не приема нови депозити и не позволява изтегляне на стари.

Според някои източници, Гуронг е успял да се сдобие и отмъкне със себе си ключовете за спестяванията на клиентите – а това е много голяма сума пари. Мениджърът и неговите вероятни съучастници са се обогатили с милиони, а вероятно със стотици милиони долари.

На 24 ноември IDAX обяви прекратяване на услугите си за потребители в Китай, макар че борсата изобщо не е предоставяла такива, предвид нейния незаконен статус и регистрация в друга държава. Това изявление може да е привлякло вниманието на властите и Лей Гуронг всъщност да е попаднал в затвора.

Коментар