Софтуер ни показва света през очите на животните

Изображение на морски плужек – с човешко зрение (вляво) и през окото на риба хищник (вдясно)
(снимка: Eempirical Imaging)

Учени създадоха програма, която позволява на хората да гледат на света през очите на животните. Софтуерът е способен да преобразува всякакви снимки, включително такива, направени от смартфон.

Известно е, че животните възприемат света различно от хората. Сега обаче потребителите на компютри могат да изследват зрението на котки, кучета или насекоми.

Учените са разработили безплатен софтуер, който използва технология за количествен анализ на цветовите модели (QCPA). Тя позволява промяна на снимки, направени дори на смартфон, така че да имитират зрението на животните.

Изследователите разработват методи за моделиране на зрението на различни живи организми от десет години. QCPA технологията преобразува изображенията чрез цветова корекция и промяна на пространствените характеристики.

Програмата е създадена най-вече за биолози и еколози, но може да се ползва от всеки потребител. На уебсайта на разработчика Eempirical Imaging е достъпен за изтегляне плъгинът micaToolbox за кросплатформената програма NIH ImageJ, налична за Windows, Mac и Linux.

Коментар