Intel проектира в Индия „бащата на всички чипове”

Екипът на Intel в Бангалор може да се прочуе с най-големия графичен чип
(снимка: Raja Koduri / Twitter)

Intel подготвя графичен ускорител Xe HP, който по думите на главният архитект на компанията Раджа Кодури се явява „бащата на всички чипове”. Флагманският чип се проектира от инженерен екип в град Бангалор, Индия.

Екипът на Intel в Бангалор прави значима стъпка по пътя към създаване на чип, който може да се превърне в най-големия силициев кристал, разработен в Индия и един от най-големите в света, написа в Twitter Раджа Кодури. На езика хинди чипът е определян от разработчиците като „бащата на всички чипове”.

Раджа нарича този графичен ускорител Xe HP, а не само Xe – това се дължи на факта, че първите версии на видеокартите Xe няма да са твърде мощни, а в случая говорим за флагмански чип (HP означава High Performance или „Висока производителност”). В момента Intel използва много проста номенклатура – като DG1 или Discrete Graphics 1.

Като се има предвид, че обикновено са необходими поне 2 години, за да може проектът да стигне до рафтовете на магазините във вид на завършен продукт, малко вероятно е да видим този чип преди 2021 г. Това означава също, че ускорителят ще бъде произведен по 10- или 7-нм технология и може да се забави в случай на проблеми на Intel при овладяване на по-тънките норми.

По думите на Кодури, Xe HP е най-големият силициев чип, правен някога в Индия и един от най-големите в света. Вероятно той има предвид само графичните ускорители, а не чудовища като Wafer Scale Engine, отбелязва WCCFTech. Размерът на чипа от 750-800 мм² ще го направи един от най-големите графични процесори, създавани някога, и невероятно мощен.

Всичко това показва, че усилията на Intel в областта на видеокартите са все още живи и компанията гледа към бъдещето поне 2-3 години напред. И въпреки че е малко вероятно първото или дори второто поколение видеокарти Xe да се окаже твърде успешно, през 2021 г. може би ще се появят първите сериозни конкуренти на GeForce и Radeon.

Коментар