Tenda A9 – Wi-Fi разширител за апартамента и къщата

Tenda A9 е универсално устройство, което разширява покритието на безжичната мрежа у дома
(снимки: TechNews.bg)

Безжична Wi-Fi мрежа вече има почти във всеки дом. Често обаче покритието е неравномерно – в някои стаи, на балкона и други помещения връзката не е добра, а когато сме в мезонет или къща, силата на сигнала на различните етажи варира още по-силно. Решение за този проблем са т.нар. Wi-Fi разширители.

Ефективен, на достъпна цена и изключително лесен за инсталиране е Wi-Fi разширителят Tenda A9, който се предлага на българския пазар за около 30 лева с включен ДДС. Това е универсално устройство, което е съвместимо с всеки Wi-Fi рутер или кабелен модем с Wi-Fi, каквито има масово в домовете.

Компактното устройство с две антени се поставя в контакта на електрическата мрежа и разширява покритието на домашната Wi-Fi мрежа, като осигурява по-силен и по-стабилен безжичен сигнал във всички кътчета на жилището. Позициониран на правилното място, разширителят елиминира т.нар. „мъртви зони” в Wi-Fi мрежата.

Tenda A9 Wireless N300 Universal Range Extender идва в малка бяла кутия, на която освен самото устройство е показан още типичен сценарий за използване на разширителя в апартамент или къща и са подчертани основните му предимства. Вътре в кутията заедно с разширителя намираме подробно ръководство за потребителя – в него по достъпен начин са описани стъпките за инсталиране.

Дизайн

Самото устройство е компактно – има размери 111х56х47,7 мм, стилно, с релефен преден панел и ненатрапчиви цветове – бяло и сиво. Поставя се директно в електрическия контакт, т.е. без отделен адаптер и кабел. Отстрани са прибрани двете антени, които при използване на устройството трябва да се разгънат до положение, перпендикулярно спрямо пода, за да работи ефективно разширителят.

Управлението е опростено максимално. Откриваме само два бутона – един Reset отзад на устройството за нулиране до фабричните настройки и LED индикатор за състоянието на предния панел, който същевременно се явява и бутон за бързо инсталиране чрез WPS функцията на рутера.

Скорост и покритие

Tenda A9 поддържа безжична скорост до 300 Mbps в честотната лента 2,4GHz, т.е. съвместим е с Wi-Fi стандартите 802.11 b/g/n, и както казахме, може да работи в тандем с всеки безжичен рутер и кабелен DSL Wi-Fi модем. Поддържа също стандартно криптиране на безжичната връзка WPA-PSK и WPA2-PSK.

Двете външни антени по 3dBi разширяват Wi-Fi покритието на площ до 200 кв.метра. Това прави устройството особено подходящо за многостайни апартаменти и къщи, където носещите стени причиняват отслабване на сигнала в помещенията, които са по-далеч от рутера или на друг етаж.

Tenda A9 подобрява чувствително безжичния сигнал и елиминира влиянието на смущенията. Смарт LED индикаторът отпред на устройството ни позволява да изберем най-оптималното място за инсталиране на разширителя – в този случай индикаторът свети стабилно в зелено.

Нещо повече, когато се придвижваме из помещенията в апартамента или къщата с таблет, смартфони или лаптоп, устройството ни ще се свързва автоматично към най-силния Wi-Fi сигнал, без прекъсване на връзката.

Инсталиране

Използването на Tenda A9 е изключително лесно. Устройството се инсталира по два начина: чрез настройка с няколко стъпки през уеб интерфейс или още по-опростено – чрез WPS функцията, която изисква единствено натискане на два бутона. Как става това ще опишем по-подробно в следваща публикация.

Наличност и цена

Wi-Fi разширителят Tenda A9 се предлага на българския пазар от партньорите на китайския производител. Цената на това практично устройство за подобряване на домашната мрежа е по джоба на всеки – то струва по-малко от 30 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Коментар