Либия дава $250 млн. за лаптопи с Linux във всички училища

Либия ще получи 1,2 милиона лаптопа по проекта OLPC (One Laptop per Child) на Програмата на ООН за развитие. Правителството е сключило сделка на стойност 250 милиона долара с американска група с идеална цел за снабдяване с евтини мобилни компютри на всички училища в джамахирията.

Споразумението предвижда доставка на лаптопи за всички ученици, сървъри във всяко училище, техническа поддръжка и сателитен Интернет, съобщи Ню Йорк Таймс. С изпълнението на проекта през 2008-ма година, Либия ще стане първата страна в света, в която всички ученици са свързани към Интернет чрез образователни компютри, казва Николас Негропонте, президент на OLPC. 

Негропонте, който е компютърен изследовател в Масачузетския технологичен институт, е обсъдил детайли по проекта на среща с либийския лидер Муамар Кадафи. Двамата са дискутирали възможността Либия да плати доставката на лаптопи и за някои по-бедни африкански страни като Нигерия, Руанда и Чад.

Проектът “Лаптоп за всяко дете”, който се поддържа от Програмата на ООН за развитие, има за цел да осигури компютри за учениците по целия свят на цена около 100 долара единия. Вече са сключени пробни споразумения с няколко страни, вкл. Аржентина, Бразилия, Нигерия и Тайланд. 

Първоначално обаче евтините лаптопи ще струват по около 150 долара, с тенденция да поевтиняват. Това ще бъдат екзотични машини с ръчни манивели и педали, за да могат децата да ги използват и когато няма електричество, или пък токът е непосилно скъп. 

Лаптопите ще използват процесор на 500 MHz, 128 MB RAM и 500MB флаш памет вместо твърд диск. Интерфейсите се свеждат до четири USB порта и поддръжка на безжична комуникация. 100-доларовите машини ще работят с  операционна система с отворен код, каквато е Linux. Дисплеят им ще консумира 7 пъти по-малко от настоящите комерсиални продукти и ще може да се чете на директна слънчева светлина.

Тестовите модели ще бъдат предоставени на страните, участващи в експерименталния проект, към края на ноември тази година. Масовото производство на евтините лаптопи започва по план през юли 2007 г. в заводите на тайванската компания Quanta Computer.

Идеята на проекта “Лаптоп за всяко дете” идва от опита на Негропонте в осигуряване на Интернет свързани лаптопи за децата в Камбоджа. Първата произнесена от тях английска дума е била Google, споделя шефът на OLPC.

Зад инициативата OLPC освен Масачузетският технологичен институт (MIT) стоят още компаниите AMD, RedHat, News Corporation, Nortel и Google.

Коментар