„Часът на програмирането” – писането на код не е за избрани

Всеки може да научи основите на програмирането…
(снимка: CCO Public Domain)

Безплатна технологична работилница ще се проведе тази събота (14 декември) в Училищна Телерик Академия по повод международния ден „Часът на програмирането” (Hour of Code). Очаква се да участват около 70 деца на възраст между 7 и 13 години, съобщиха организаторите.

Hour of Code се провежда за пета поредна година в партньорство с CoderDojo България, Дигитална национална коалиция и Microsoft България. Тази година децата са поканени да участват в STEAM (научно-технологична) работилница – програмиране в code.org с пъзела на играта Minecraft, създаване на мини технологичен проект и участие в научни експерименти.

Инициативата цели да покаже, че работата с код не е за избрани, а всеки може да научи основите на програмирането, подчертават от Microsoft.

Децата ще се запознаят с писането на код и ще изследват какво е изкуствен интелект с примери от истинския свят, при които AI е помогнал да бъдат предотвратени пожари. Те ще създадат код, за да спрат пожари и да спасят село в света на Minecraft. Безплатният урок по писане на код с Microsoft MakeCode е наличен за всеки с Windows, macOS или iPad.

По време на работилницата децата ще могат да създадат своя STEAM коледна картичка, използвайки електронни елементи и художествени материали. Също така ще участват и в забавни научни експерименти.

За участие в събитието е необходима предварителна регистрация. Клубовете, които участват в програмата на CoderDojo България в цялата страна (около 40), както и училищата, са поканени да се включат в инициативата и да проведат „Часът на програмирането” със своите деца.

Коментар