VIA ще конкурира Intel и AMD със сървърен AI процесор

Сървърен процесор на CenTaur с AI възможности се цели в пазара на Xeon и EPYC
(снимка: CenTaur Technology)

Наскоро VIA обяви, че нейната дъщерна фирма CenTaur работи върху напълно нов x86 процесор, който според компанията е първият с вградени AI (изкуствен интелект) блокове. Сега тайванският чипмейкър разкри подробности за вътрешната архитектура на чипа.

Оказва се, че споменатите AI блокове всъщност са отделни 16-ядрени VLIW процесори с два независими DMA канала за достъп до паметта. В допълнение към AI процесорите, бъдещият CenTaur съдържа 8 ядра с x86 архитектура, които поддържат всички съвременни набори инструкции, включително AVX-512.

Освен това поддръжката на векторни разширения обещава да бъде една от най-напредналите на пазара. Новият чип има четириканален контролер на паметта, поддържа 44 PCIe 3.0 линии и технология за свързване при системи с повече от един процесор.

AI процесорът на CenTaur ще се произвежда по технология на TSMC, известна като 16FFC (16-нанометрова), а разработчиците от тайванската компания обещават работни честоти около 2,5 GHz.

Новият процесор се позиционирана като конкурент на Intel Xeon и AMD EPYC от начално ниво, както и на сървърните процесори с ARM архитектура, които набират популярност. Вече са налични функциониращи прототипи, но доставките на процесора трябва да започнат през втората половина на 2020 г.

Коментар