ЕС ще вложи милиарди в проекти за батерии

„Производството на батерии в Европа е от стратегически интерес за нашата икономика и общество”, заяви Маргрет Вестагер, европейски комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия
(снимка: Европейска комисия)

Европейската комисия одобри отпускането на 3,2 милиарда евро (приблизително 3,53 милиарда долара) държавна помощ за редица проекти, свързани с изследвания и разработки на иновативни решения в областта на батериите, съобщи Ройтерс.

Финансиране ще получат проекти, реализирани в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Швейцария и Полша. Очаква се 3,2-те милиарда евро държавно финансиране да бъдат допълнени с 5 милиарда евро от частни инвеститори.

„Производството на батерии в Европа е от стратегически интерес за нашата икономика и общество, поради потенциала по отношение на мобилността и чистата енергия, създаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността”, заяви Маргрет Вестагер, датски политик, понастоящем европейски комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия.

По нейните думи, одобрената помощ ще осигури изпълнението на тази важна задача без прекомерно нарушаване на конкуренцията. Всички планирани проекти по програмата трябва да приключат до 2031 г.

Представители на Европейската комисия подчертават, че програмата ще се прилага в „амбициозни и рискови” изследвания и разработки по цялата верига от производството на батерии.

Предвиждат се изследвания в области като извличане и преработка на суровини, производство на химически съединения, разработване на акумулаторни клетки и модули, както и интегрирането им в интелигентни системи. Ще бъдат реализирани и няколко проекта за утилизация и рециклиране на използвани батерии.

Коментари по темата: „ЕС ще вложи милиарди в проекти за батерии”

добавете коментар...

  1. :o)

    Интересно ми е къде ще ги сипят тия пари в какви държавни компании и колко от тях ще си изперат и приберат? 🙂

  2. Anonymous

    Предвиждат се изследвания

  3. Мхм

    Разработки закъснели с поне 10 години.

Коментар