Intel погълна израелски разработчик на AI чипове

Авигдор Виленц, мениджър на израелската разработчик на процесори Habana Labs, стои до стелаж, в който е монтирана HLS-1 система за обучение на изкуствен интелект
(снимка: Eyal Toueg/Intel Corporation)

Intel обяви, че придобива израелския разработчик на чипове Habana Labs за сумата от 2 милиарда долара. Благодарение на тази сделка, американският чипмейкър ще може да затвърди позициите си на пазара на технологии за изкуствен интелект (AI).

Habana ще се превърне в автономно подразделение на Intel, ръководено от настоящия шеф на израелската компания – Авигдор Виленц. Централата на Habana ще остане в Израел.

Основана през 2016 г., Habana Labs е известна със своите процесори Goya и Gaudi за центрове за данни. Производителността на Gaudi е четири пъти по-висока от тази на системите, базирани на графични ускорители, твърдят от компанията.

Вътрешни тестове на Habana показват, че Gaudi се справя 3,8 пъти по-бързо в машинното обучение от флагманската графична карта Nvidia V100.

Процесорът Goya също постига рекордни резултати. И той е базиран на осемядрената архитектура на Gaudi, но се различава в дизайна, който е оптимизиран за модели с изкуствен интелект, когато те вече са обучени и работят с реални данни.

Около 180 души наброява екипът на Habana Labs, а общата сума на привлечените инвестиции в компанията възлиза на 120 милиона долара. По-рано Intel вложи 75 милиона долара в Habana Labs.

Според прогнози на Intel, глобалният пазар на AI процесори ще достигне 25 милиарда долара до 2024 г. Компанията очаква приходи от този пазар в размер на 3,5 милиарда долара през настоящата година, което е увеличение с 20% в сравнение с предходната.

Habana не е първият стартъп, който Intel придоби, за да настигне Nvidia на пазара за AI технологии. През 2016 г. американският производител на чипове похарчи 400 милиона долара за Nervana Systems, чиято технология е в основата на текущата линия процесори Intel Nervana AI.

Коментари по темата: „Intel погълна израелски разработчик на AI чипове”

добавете коментар...

  1. репертито

    какво е глътнала:))

Коментар