Ericsson тества успешно гласови разговори в 5G мрежа

Ericsson доказа ефективността на технологията VoNR за гласови разговори през 5G
(снимка: Ericsson)

Напредък в гласовите услуги през 5G мрежи бележи шведската компания Ericsson. В началото на декември тя е провела първия в бранша тест за съвместимост на технологията Voice over New Radio (VoNR) в сътрудничество с тайванския чипмейкър MediaTek.

По време на изпитанията в лабораторията на Ericsson в шведския град Киста е използвана 5G мрежа на компанията и комерсиално достъпен чипсет Dimensity 1000 на MediaTek, работещ на честота 3,5 GHz TDD, съобщи Telecompaper.

Благодарение на стандарта Standalone New Radio (SA NR), 5G устройството не се нуждае от LTE технология, за да извършва гласови повиквания в 5G мрежа. Използвайки VoNR върху SA архитектура, телекомуникационните компании ще могат да предлагат гласови услуги на 5G устройства, както и разширени мобилни услуги за данни.

Ericsson и MediaTek са провели тестове за оперативна съвместимост, които обхващат стандартите SA NR, 5G Core и IP Multimedia Subsystem (IMS), за да потвърдят поддръжката на гласови връзки при превключване на операторите от 4G към 5G мрежи.

Двете компании са изпробвали също така системата Eallved Packet System Fallback, която се използва в  случаите, когато автономната архитектура е недостъпна.

Коментар