Деца от Близкия изток се сдобиха с руски кибер протези

Протезите на Моторика са проектирани индивидуално за структурата на ръцете
(снимка: Моторика)

Усъвършенствани кибер протези на две деца от Близкия изток е поставила руската компания Моторика, базирана в центъра „Сколково”, става ясно от публикации в руските медии.

Става въпрос за протези на горните крайници. Те са проектирани индивидуално за структурата на ръцете на детето и са направени с използване на 3D технология, съобщава 3DNews.

UV печатът позволява прилагане върху протезите на рисунки и надписи. Така съвременната протеза не само компенсира загубените физически способности, но променя сериозно и отношението на околните.

В базата на протезно-ортопедичното предприятие на Моторика две деца, дошли с родителите си от Близкия изток, са върнали загубената функционалност на ръцете си с помощта на съвременните приспособления. Освен това лекар, който идва от Сирия, е обучен от руски специалисти по протезиране с модерни технологии.

От Моторика поясняват, че за децата са разработени тягови протези, предназначени за трениране на мускулите и подготовка за поставяне на биоелектрична протеза. С активното използване на протезата, след година момчетата ще могат да се адаптират към по-функционално приспособление, казват от разработчика.

В бъдеще се планира изграждане на рехабилитационен център в Близкия изток, където руските инженери ще изпращат своите разработки в областта на съвременното протезиране.

Коментари по темата: „Деца от Близкия изток се сдобиха с руски кибер протези”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А ти когато си бил на твоята мамичка в утробата си заченат от няколко ла_на събрани от някой градски кенеф, набутани и замазани.

    Нали така ла_ноядецо, дето само за това говореше, а ги лапаше в същото време.

  2. Saevar

    бай хой Фофачка,
    това не е моята сфера че да казвам каквото и да било, това че си се добрал до устройство в лудницата за да може да си излееш комплексите тук е друга работа, ама ти си сигурен че нямало и един руски болт в това творение… ами то по тази логика значи руснаците сглобяват техните совалки, и истребители със западни болтове и части …

    едно време като си бил в утробата на мамичка явно някой сериозен комуняга/руснак я е търтил мисионерската и предполагам члена му е бил толкова голям че чак е успял да проникне чак до зародиша тоест теб и от там ти излизат комплексите, иначе друго обяснение нямам.

  3. Anonymous

    Saevare, ти си момче, очаквам включване и от останалите

  4. Фофу

    А иначе, мога да се басирам, че тук няма и една руска част, дори болт. Колкото до величината на това “велико” творение – че то има документални филми от преди 15 год за подобни протези.

    Имаше дори филм за един български младеж, пак сигурно от преди 10 год, който сам беше навлязъл доста навътре в материята и имаше работещ прототип.

    Ти Saevar ударно какво ще кажеш ??

  5. Фофу

    Не чакам ти да се кажеш колко велики са руснаците, докато доволно похапваш на трапезата на хората на запад. И не просто похапваш, а както сам каза, се радваш на благини които в друга държава няма да получиш. В т.ч. мама ти Раша.

  6. Saevar

    аа бай хой Фофачка как не е влязал ударно с клавишите тук за да обесни как стоят нещата … ?

  7. Anonymous

    Чакам коментарите 🙂

  8. незнайко

    Рядко коментирам, но при такова насиране отгоре, няма как. Филтър на простотията няма как да се сложи, но за такива простаци, които се изхождат в нета трябва да има и кик и бан по ЕГН.
    Чувал той за СъвеТският съюз, неграмотника, а още по – малко ще знае, че Русия е водеща в доста медицнски области.

  9. тц

    Горките… С тия съвецки боклуци ще страдат още повече.

Коментар