Продали дефектни iPhone смартфони за 43 млн. долара

Вместо да бъдат унищожени, дефектни компоненти са използвани за сглобяване на iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванският производител на електроника Foxconn разследва предполагаема измама, свързана с продажба на смартфони iPhone с дефектни компоненти. Според Taiwan News, за три години измамниците са продали дефектни айфони за около 1,3 милиарда тайвански долара (43 милиона щатски долара).

Foxconn, един от основните производствени партньори на Apple, отговаря за сглобяването на редица продукти с американския бранд. По време на производствения процес някои от компонентите се отхвърлят поради несъответствие с критериите за качество. Това е обичайна практика за всички компании.

Съгласно нормалната оперативна процедура на Apple, дефектните компоненти за iPhone трябва да бъдат унищожени. В случая обаче някои мениджъри на Foxconn са били замесени в измамна схема с тези компоненти, в която участвал и тайвански бизнесмен.

Оказва се, че вместо да бъдат унищожени, дефектните компоненти са използвани за сглобяване на iPhone устройства. След това подобни смартфони са продавани под прикритието на истински легални продукти на Apple.

Въпреки че тази схема е функционирала от няколко години, Apple разбира за нея едва в началото на юни 2019 г. Бившият шеф на Foxconn Тери Гоу коментира, че за голяма компания, с огромен персонал, като управляваната доскоро от него, може да се случи нещо нередно с един или двама служители.

Коментари по темата: „Продали дефектни iPhone смартфони за 43 млн. долара”

добавете коментар...

  1. джанам

    тос там дето го е прайл туй ше е българин! .. с китайско име под прикритие!

  2. фуфа

    абе баце за тази сума КОЛА 4та ръка пущеш комин от Немия!

  3. ДСД

    Щеше да е новина, ако бяха успели да продадат читави телефони за тази сума!

Коментар