Смяна на поколението при мобилните клавиатури




Клавиатури от тип QWERTY и сензорни екрани ще изместят традиционните буквено-цифрови клавиши на мобилните телефони, твърдят анализатори от NPD group.

Текстовите съобщения и безжичният интернет стават все по-популярни. Това подтиква производителите да предлагат мобилни устройства, които позволяват ефективно използване на подобни функции.

През четвъртото тримесечие на 2008 година над 31% от телефоните, продавани в американски магазини, например, са имали QWERTY клавиатури, което е увеличение с 5%, в сравнение с 2006-а.

Тенденцията ще се засилва през настоящата година. Индикация за това са шестте нови телефона от оператора AT&T, всеки от които има или сензорен екран, или QWERTY клавиатура, а някои модели предоставят и двете характеристики.
 

Подобни устройства се появяват и в ниския ценови клас, съобщи CNET News. Така например, компанията Motorola пусна телефона Evoke със сензорен екран, а AT&T предложи два апарата, Samsung Magnet и LG Neon, с пълноценна QWERTY клавиатура, които струват по 20-30 долара с абонамент за услуги към оператора.

 
Засега тенденцията към сензорни и QWERTY устройства се наблюдава главно на пазара в Северна Америка. Според анализаторите от NPD, европейците вече са свикнали да пишат текстови съобщения с ограничения брой клавиши на мобилния телефон, тъй като услугата се появи по-рано на Стария континент.

  

Все пак и в Европа, и по целия свят буквено-цифровите мобилни клавиатури постепенно ще отпадат, за сметка на сензорните екрани и QWERTY, посочват от NPD.

Коментар