Пазарът на сървъри се възстановява от търговската война

Глобалните доставки на сървъри през 2020 г. ще останат на нивото от 2018 г. въпреки сложната ситуация
(снимка: CC0 Public Domain)

Негативни фактори като търговската война между САЩ и Китай и прехвърлянето на производство от ODM производители в Китай към други държави значително усложниха ситуацията на световния пазар на сървъри през 2019 г. Въпреки това през втората половина на годината картината се подобри: продажбите започнаха да се връщат на предишното си ниво на фона на възстановяване на търсенето от центровете за данни.

Имайки предвид това, анализаторите от TrendForce очакват, че през настоящата година глобалните доставки на сървъри ще останат същите като през 2018 г. По-рано Digitimes Research прогнозира подобрение в динамиката на пазара на сървъри през четвъртото тримесечие, но предупреди, че за цялата година спадът едва ли ще бъде избегнат.

Междувременно TrendForce отбелязва, че през 2020 г. възходящата траектория на пазара ще помогне да се поддържа търсенето на сървъри от оператори на големи центрове за данни, като Amazon Web Service (AWS), Facebook и други. Двуцифрено увеличение на търсенето на сървърен хардуер се очаква също от Google и Microsoft.

Описвайки баланса на силите на пазара на сървъри, анализаторите на TrendForce посочват Dell EMC, HPE, Inspur, Huawei и Lenovo като петте най-големи доставчици в света.

Лидерите в индустрията Dell EMC и HPE ще регистрират тази година спад в доставките на сървъри съответно с 5% и 8%. Двете компании контролират 15,8% и 13,8%, докато през 2018 г. държаха 16,7% и 15,1% от пазара. Експертите обясняват негативната тенденция с последиците от търговската война между САЩ и Китай.

В същото време преразпределението на поръчките, поради американско-китайския конфликт, имаше положителен ефект върху китайския производител Inspur. Неговите доставки нарастват с 11%, което води до увеличаване на пазарния му дял от 7,8% на 8,7%.

Huawei, под санкции от САЩ, които ограничиха закупуването на компоненти, необходими за сървъри, търпи спад от 4,8% през годината, в резултат на което делът на компанията намалява от 6,7% на 6,3%. Анализаторите обаче отбелязват, че след постигнатия напредък в преговорите между Вашингтон и Пекин през третото тримесечие, търсенето на сървърния хардуер на Huawei започва да се възстановява, особено на вътрешния пазар. Очаква се в близко бъдеще тази положителна тенденция да продължи.

Lenovo, която затваря Топ 5 класацията за сървъри на TrendForce, практически се движи без промяна. Доставките на оборудване с китайския бранд се увеличат тази година с 0,1%, а пазарният дял на компанията остава, както и през 2018 г., на ниво 5,7%.

Коментар