Intel измисли ново охлаждане за лаптопи, показва го на CES 2020

Лаптопите ще станат още по-хладни и тънки, благодарение на технология на Intel
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel ще разкрие на CES 2020 в Лас Вегас нова разработка, която подобрява охлаждането на лаптопите с 25-30%. Редица производители ще покажат ноутбуци с използване на технологията Intel Athena, която комбинира изпарителни камери и графитни листове.

Традиционно, термичните модули са разположени в отделението между външната част на клавиатурата и долния панел, където се намират ключовите компоненти, отделящи топлина. Но в дизайна на Intel традиционният термичен модул се заменя с изпарителна камера, а графитният лист, свързан с нея, се намира зад зоната на екрана за по-добро разсейване на топлината. Пантите са преработени така, че графитният лист да минава през тях.

Новата схема за охлаждане елиминира вентилаторите и допълнително намалява дебелината на лаптопите. За разлика от отдавна използваните топлинни тръби, изпарителните камери могат да имат неправилна форма, което позволява по-добро покритие на топлинните източници.

Засега дизайнът на Intel Athena е подходящ само за лаптопи, които се отварят под ъгъл от 180°. Но производителите на панти вече обещават да осигурят възможност за използване на технологията и с панти, които позволяват отваряне на капака на 360°, съобщава Digitimes.

Коментар