Вестител напредва в интерактивната телевизия

Модел на интерактивна цифрова телевизия и перспективи за потребители и партньори представи на световния IPTV форум в Лондон изпълнителният директор на Вестител – Александър Въгларов.

Българската компания единствена в Източна Европа има партньорски модел за разпространение на интерактивна цифрова телевизия, посочиха от Вестител.

Проектът, наречен TIVIA, ще позволи на повече зрители да гледат телевизия с високо качество и ще им даде нови функционалности.

Вестител предлага партньорски модел, базиран на договорен достъп до инфраструктурата на интернет доставчици и телеком оператори. По този начин, посредством централизирана ТВ платформа Вестител предоставя на голям брой абонати услугата TIVIA, която включва качествен сигнал, уредени авторски права, защитено и разнообразно съдържание.

Началото на партньорския модел бе поставено преди година и Вестител вече има подписани договори със седем интернет доставчици, които предлагат на абонатите интерактивната телевизия TIVIA. Провеждат се технически тестове с още 10 оператора в страната.

Това, което отличава интерактивната телевизия от стандартната, е нейното разнообразие и възможността потребителят сам да управлява “какво и кога” да гледа. Само с помощта на дистанционното управление могат да се поръчват филми, спортни събития, музика и игри по каталог.

Достъпни са и допълнителни възможности като Електронен ТV справочник и ТV Профил (персонализация за всеки член на семейството в съответствие с конкретните му предпочитания). Към тях в бъдеще ще се добавят: ТV Пауза, Персонално записващо устройство (PVR), сърфиране в интернет, гейминг и пийпълметрия.

Наскоро Вестител обяви, че вече е избран доставчик на новия интерактивен портал, през който потребителите ще могат да използват различните менюта и функционалности на TIVIA, както и да поръчват филми и музика. Проведеният търг е спечелен от ORCA Interactive – водещ европейски доставчик в областта на IPTV платформите и допълнителните приложения, които ще внесат доста подобрения и нововъведения в сегашния портал.

Вестител, съвместно с Widevine Technologies, ще внедри и система за защита на телевизионното съдържание, одобрена от водещи доставчици на съдържание.

Коментар