Блокчейн приложение превръща медицинските данни в стока

Медицинските данни могат да станат стока със съгласието на пациентите
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванската компания Bitmark създаде специализирано блокчейн приложение, което преобразува лични медицински данни в цифрови активи – впоследствие те могат да се продават, лицензират и прехвърлят в партньорска мрежа, с разрешение на пациентите.

Според разработчиците, Тайван разполага с обширна база от лични медицински данни, които със съдействието на Националната здравноосигурителна администрация могат да бъдат съхранявани и анализирани в облачна блокчейн система, отбелязва Digitimes.

Ключов елемент на разработката е създадената от компанията система за права върху собствеността, в която т.нар. „битови етикети” (bitmarks) се присвояват на цифрови активи и се записват в блокчейна с отворен код на Bitmark. Така се създава постоянна и уникална история на собствеността, която позволява удостоверяване, продажба и придобиване на медицински данни.

Bitmark е на път да реализира идеята си първоначално с приложение за медицински данни, свързани с диабет, офталмологични заболявания и лекуване на рани. Очаква се внедряването да покаже на пациентите как могат да печелят пари, продавайки собствените си медицински данни, и да повиши обществената информираност за стойността на подобни данни.

Коментари по темата: „Блокчейн приложение превръща медицинските данни в стока”

добавете коментар...

  1. :o)

    Що? Сега няма робство ли ? Като отидеш в болницата правиш каквото ти кажат – данни, майчино мляко, пръстови отпечатъци? Или не е така?

  2. мдам

    Теще могат да се купуват и продават само със съгласието на пациента… По принцип… Иначе, ако е много наложително, ще може и без съгласието на пациента…
    ПП. Блокчейн е едно от основните оръжия на бъдещото технологично робство.

Коментар