Ердоган подкара първия турски електромобил

Ердоган тества първия турски електромобил собствено производство
(снимка: @RTErdogan / Twitter)

Турция показа първия си автомобил собствено производство – той е електрически. „Свидетели сме на сбъдването на 60-годишна мечта”, заяви президентът на страната Реджеп Таип Ердоган, който е тествал лично колата.

Прототипи на електрически седан и кросоувър бяха демонстрирани в петък от консорциума TOGG. „Заедно ставаме свидетели на сбъдването на 60-годишната мечта на Турция”, каза Ердоган. „Когато видим този автомобил по пътищата по света, ще постигнем целта си”, допълни президентът, цитиран от Ройтерс.

Турция планира да произвежда до 175 000 електрически автомобила годишно. Според предварителните разчетни, проектът за производство на електромобили ще струва 22 милиарда турски лири (3,7 милиарда долара) за период от 13 години.

„Когато видим този автомобил по пътищата по света, ще постигнем целта си”, каза Ердоган
(снимка: @RTErdogan / Twitter)

На премиерата в технологичния център в град Гебзе, провинция Бурса, Ердоган заяви, че Турция се стреми не само да продава собствения си автомобил на вътрешния пазар, но и в чужбина, започвайки от Европа.

Според решение на президента, проектът ще получи държавна подкрепа под формата на данъчни облекчения. TOGG ще изгради производствени мощности в автомобилния хъб в Бурса, Северозападна Турция. Консорциумът ще произвежда 5 модела. Правителството гарантира закупуването на 30 хиляди електромобила до 2035 г.

Турция планира да произвежда до 175 000 електрически автомобила годишно
(снимка: TOGG / Twitter)

Консорциумът „Turkish Cars Initiative Group” (TOGG) е създаден в средата на 2018 г. от пет компании, включително Anadolu Group, BMC, Kok Group, мобилния оператор Turkcell и Zorlu Holding (компанията-майка на производителя на телевизори Vestel). Турция е сред основните производители на автомобили за Европа с марките Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota и Hyundai.

Коментари по темата: „Ердоган подкара първия турски електромобил”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Лайте кучета, кервана си върви и въобще не му дреме за вас.

  2. Едоган Путинов Диктатурски

    Ердоган, аверчето на Путин, завладява до дупка, поредния самозабравил се диктатор, който историята ще помни като позор за Кемал Ататюркска светска Турция

  3. :o)

    Както се казва – ТУРЦИ СТЕ, ТУРЦИ СТЕ!

    Направили завод – хубаво, но пак мустакатия паша седнал и заплашително обяснява как това не било просто кола а нов план за ЗАВЛАДЯВАНЕ на нещо си – пазари, пътища……
    за тоя всичко е завладяване деба и тиранина изедник деба

  4. цариградски патриот

    Използват държавата като източник на печалба и известност на гърба на 80 милиона, а пък анадолските безчестни маймуни се радват на чужди успехи. Главните компоненти са вносни така че наяма да имат способноста да контролират цената и количеството. Нямат никакъв принос към научните и техническите постижения. А тези неща не стават от вечер на сутрин. От този казус ще се възползват тесен определен гръг а останалите %99 процента ще ближат господарите си.

  5. Anonymous

    Майтапа на страна но ще се радвам един ден да открият завод в България 🙂

  6. феф

    Не е хубаво да се пожелават лоши неща! Затова Нека да сси е жив и здрав, да си ходи в туркиш да крадва от там!

Коментар