Какъв е типичният монитор за игри

Над половината (53%) от мониторите за игри имат Full HD резолюция
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години производителите наситиха пазара с геймърски монитори, възползвайки се от високия интерес към игрите и готовността на потребителите да плащат по-скъпо за геймърски хардуер. Статистика на сайта levvvel разкрива типичните характеристики на мониторите за игри.

На базата на анализ на стотици модели, предлагани на пазара, специалистите отсяват най-популярните параметри на геймърските монитори – размер, разделителна способност, плътност на пикселите, честота на опресняване, технология за синхронизация и тип на панела. В категорията попадат монитори с честота на опресняване 144 Hz и по-висока.

Размер

Най-популярният размер на геймърския монитор е 27 инча по диагонал. Такива са 45% от всички монитори. На второ място са 24-инчовите модели с дял от 21%. С доста висока популярност могат да се похвалят и мониторите с диагонал 31,5, 24,5 и 35 инча. Прави впечатление, че броят на големите монитори се увеличава.

Резолюция

Тук всичко е според очакванията – 53% от мониторите за игри имат Full HD резолюция (1920х1080 пиксела). На второ място по популярност се нареждат мониторите с резолюция Quad HD (2560х1440 пиксела) с дял от 35%, повечето от които са модели с диагонал 27 и 31,5 инча. Делът на останалите резолюции е много скромен.

Плътност на пикселите

Важен индикатор, свързан с разделителната способност и размера на монитора, е плътността на пикселите. Тук най-популярната опция е 109 пиксела на инч (ppi), но повечето от геймърските монитори имат плътност от 82 до 93 ppi. Минималната плътност е 68 ppi за 65-инчов монитор с резолюция 4K (3840х2160 пиксела), а най-високата е 163 ppi при няколко 27-инчови 4K монитора.

Честота на опресняване

Най-популярната честота за геймърските монитори е 144 Hz – 73,6% от моделите опресняват изображението с такава честота. Само 11,6% е делът на мониторите с честота 240 Hz, които започнаха да се разпространяват активно през последните години. Малко по-малко, 11,2%, се падат на мониторите с честота на опресняване 165 Hz.

Адаптивна синхронизация

Заслужава да се спомене технологията на адаптивна синхронизация на кадрите. Повечето монитори, 64,9%, поддържат отворения стандарт AMD FreeSync, а други 5,8% поддържат AMD FreeSync 2. Технологията Nvidia G-Sync и усъвършенстваната G-Sync Ultimate се използват съответно в 17,4% и 3,3% от мониторите за игри. Интересното е, че цели 8,7% от моделите изобщо не поддържат адаптивна синхронизация.

Тип на панела

В момента най-популярните панели за геймърски монитори са тип TN – те се използват в 45,1% от моделите. Това се дължи на факта, че такива панели могат да работят с по-висока честота: почти всички 240-херцови монитори са изградени специално на TN матрици. На голяма популярност се радват и панелите тип VA, на които стъпват 40,4% от мониторите. Но любимите на мнозина IPS панели са в основата на само 14,4% от геймърските монитори.

Най-голямото разнообразие от гейминг монитори се наблюдава в асортимента на Acer – тайванска компания разполага с 55 такива модела. Следват Asus и AOC, в обхвата на които има съответно 33 и 32 геймърски монитора. Сред водещите е и компанията MSI, която произвежда монитори сравнително отскоро.

Коментар