5G навлиза в гореща фаза на развитие

Към края на миналата година в света работеха 65 мрежи от пето поколение
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на смартфони с поддръжка на мрежи от пето поколение (5G) ще надхвърлят 200 милиона единици през настоящата година, сочи консервативна прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs.

Китай, където има най-голям брой потребители на мобилни телефони в света, ще ускори пускането на 5G базови станции. Според прогнозата, тази година в страната ще заработят около 1 милион нови 5G базови станции, докато по-рано се очакваше  броят им да бъде 600 хиляди.

Предишни прогнози сочеха, че до края на 2019 г. ще започне комерсиалното използване на 5G мрежи в 32 държави и региони в света. Към края на миналата година работеха 65 мрежи от пето поколение с 10 милиона потребители.

Разпространението на 5G вече е в разгара си и много региони възнамеряват да въведат технологията в близко бъдеще. Въпреки че Южна Корея първа комерсиализира 5G мрежата,  Китай очевидно изпреварва основния си конкурент. В същото време САЩ значително изостават от Китай в развитието на 5G мрежите, отбелязва Gizchina.

Според прогноза на японския производител на кондензатори Taiyo Yuden, Huawei ще продаде 100 милиона 5G смартфона за една година само в Китай и ще оглави новия пазар, следван от Samsung.

Коментар