Управление с жестове от следващо поколение на CES 2020

Vtouch осигурява прецизен контрол на жестовете, с точност в рамките на 5 градуса
(снимка: Samsung)

Иновативна система за управление с жестове Vtouch, разработка на едноименния стартъп, може да се вгражда в различни електронни устройства и се отличава с висока прецизност. Vtouch е един от деветте екипа на Samsung C-Lab, които представят иновации на CES 2020 в Лас Вегас.

Днешните технологии за взаимодействие с устройствата обикновено използват сензорен екран или мишка и клавиатурата. Тези методи обаче не винаги са подходящи за хора с увреждания или деца. Решението на Vtouch се нарича „виртуално докосване”, т.е. не изисква физически контакт с обекта.

Технологията осигурява безконтактно сензорно въвеждане чрез използване на компютърно зрение и технологии за дълбоко обучение, които анализират движението на очите и пръстите с помощта на камера.

Vtouch се отличава с прецизен контрол на жестовете, като точността на работа не се отклонява с повече от 5 градуса. Тъй като интуитивната технология изисква само камера и процесор, тя може да бъде внедрена в широк спектър от устройства, вкл. телевизори, таблети и автомобили, в умния дом и дигиталната реклама.

Първоначално технологията на Vtouch беше твърде скъпа за масово производство. Но след упорита изследователска работа компанията е успяла да понижи цената и сега тя е по-евтина от повечето сензорни решения.

„Надяваме се скоро да приложим нашето решение в множество среди, за да предоставим на потребителите удобно и приобщаващо изживяване”, казват от Vtouch.

Коментар