Над 200 пъти разлика при заплатите в Apple

Възнагражденията в Apple варират в много широки граници
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко печелят служителите в най-голямата и най-богата ИТ компания? Данните сочат, че ножицата във възнагражденията в Apple е огромна – повече от 200 пъти между шефа на компанията и средния служител.

Тим Кук, изпълнителният директор на Apple, е получил над 11 милиона долара през 2019 г., според говорител на компанията, на когото се позовава MacRumors. Основната заплата на CEO-то от $3 млн. е допълнена от $7,7 млн. премии за изпълнение на плановете.

Той е получил още 884 хиляди долара като „допълнителна компенсация” и така общата сума възлиза на 11 555 466 долара. Допълнителното обезщетение включва заплащане на ваканция в размер на $92 хил., $457 хил. за сигурност и $315 хил. за използване на частен самолет.

Лидерът на Apple e получил $4 млн. по-малко от предходната година, когато спечели над 15 милиона долара. Трябва да се има предвид обаче, че възнаграждението на Тим Кук не включва приходите от акции, които той продаде през миналата година. Става въпрос за над 113 милиона долара.

Повечето други ръководители на Apple получават базова заплата от около 1 милион долара годишно, както и акции и бонуси в размер на 20-25 милиона долара.

В същото време средната заплата в Apple през миналата година е била 57 596 долара, поради големия брой служители в търговията на дребно и поддръжката. Излиза, че Тим Кук печели 201 пъти повече от средния служител на компанията.

Коментари по темата: „Над 200 пъти разлика при заплатите в Apple”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Да ме извинявате, ама такива разликите в заплащането са напълно нормални. Колко трябва да взима ръководителят на най-голяма компания в света? Възможно ли е въобще да се прави паралел между обикновен служител без абсолютно никакви отговорности и човекът, отговарящ за 200 000+ човека персонал?

    И за да преценим дали заплатата на Кук е чак толкова голяма, нека да видим колко взима един обикновен футболист във Висшата лига. За миналата година средната заплата там е около 5млн долара. За футболист, чиято единствена отоговност е да рита някаква топка. И тук говорим за посредствен средностатистически футболист. Големите звезди взимат доста повече от Кук.

    Така че за мен 11млн са нормална заплата за позиция, чиято отговорност е толкова голяма.

    Далеч по-голям е проблемът, че за една и съща позиция в една държава може да се взима 100-кратно по-малко, отколкото са същата позиция, но в друга държава. Това е истинската социална несраведливост.

  2. ( : )

    По принцип, и аз съм силно против тези безобразни разлики в заплащането.

    Но, тук статията е леко подвеждаща, защото не взема предвид, че най-много служители Apple имат в магазините си, т.е. продавач-консултанти – около 60% от общо 137000 (за 2019).

    При това положение, средната заплата е нормално да е много ниска сравнена с максималната.

    Средната заплата за старши инженер в Apple е:
    Основно възнаграждение – $166К (варират между $39К и $265К включително според локацията)
    Допълнителни кеш бонуси – $19K
    Бонус в акции – $90К
    Дял от печалбата (profit sharing) – $12К

    Така, че хората, които вършат съществена работа, не се оплакват от недостиг на пари, дори за безбожно скъпи градове като Сан Франциско.

Коментар