Одобриха нова Wi-Fi 6E маркировка за устройствата

Честотната лента 6GHz решава проблема с недостига на Wi-Fi спектър
(снимка: CC0 Public Domain)

Браншовата организация Wi-Fi Alliance обяви ново обозначение, което ще разграничи Wi-Fi 6 устройствата, способни да работят в честотния диапазон 6GHz – това е важна част от нелицензирания спектър, която скоро може да бъде предоставена за ползване от регулаторите по целия свят.

Устройствата с маркировка Wi-Fi 6E ще станат достъпни след получаване на разрешение за използване на допълнителния спектър. Wi-Fi алиансът активно подкрепя международните усилия в тази посока.

Wi-Fi технологията е необходимо допълнение към внедряването на новите 5G мрежи. Обхватът от 6GHz решава проблема с недостига на Wi-Fi спектър, като предоставя съседни блокове за поместване на 14 допълнителни канала с ширина 80MHz и 7 допълнителни канала с ширина 160MHz.

6GHz спектърът е подходящ за осигуряване на непрекъснат растеж на Wi-Fi, поради близостта му до честотната лента 5GHz, където Wi-Fi вече работи, по-голямата достъпност на широки канали и по-малкото смущения от наследените Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5 устройства.

Анализаторите прогнозират, че потребителските Wi-Fi точки за достъп и смартфоните ще бъдат първите Wi-Fi 6E устройства, последвани от точки за достъп на корпоративно ниво. Очаква се също Wi-Fi 6E да бъде широко използван в индустриалния сегмент, по-специално за отдалечена поддръжка и обучение с помощта на AR/VR инструменти.

Коментари по темата: „Одобриха нова Wi-Fi 6E маркировка за устройствата”

добавете коментар...

  1. Чудесно

    Ще знаем какви WiFi да не си купуваме.

Коментар