Безжичното зареждане – все по-близо, все по-надалеч

Няколко устройства могат да се зареждат безжично, независимо къде са поставени
(снимка: Aira)

Идеята за безжичния пренос на енергия не е нова. Говори се, че още Никола Тесла е имал планове електричеството да бъде предавано без кабел. Десетилетия по-късно мобилните електронни устройства са навсякъде около нас и идеята за безжичното им зареждане от разстояние изглежда идва все по-близо до реализацията си. Същевременно тестовите технологии демонстрират, че могат да зареждат джаджи, разположени все по-далеч – на метри или даже десетки метри разстояние.

В дните на едно от най-големите изложения за потребителска електроника в света, CES 2020, над дузина фирми се надпреварват да ни уверяват, че вече е възможно да зареждаме своите смартфони и таблети безжично, при това все по-често без да се налага да ги поставяме на точно определено място по точно определен начин.

Aira FreePower

Предизвикателство отправят щатската компания Aira с нейната технология FreePower и партньорът й Nomad. Тяхната разработка е усъвършенстван вариант на вече съществуващите зарядни подложки за безжично зареждане – подложка, при която няма значение как ще поставиш телефона. Тя работи с всякакви устройства, стандартизирани за безжична комуникация по стандарта Qi. Потребителят не е принуден да мисли къде е специалното „петно”, на което телефонът му ще се зарежда.

При FreePower подложката на Aira няма значение как ще поставиш телефона
(снимка: Aira)

На първо четенe тази система ще е способна да „храни” до 3 устройства едновременно. Вградената в нея технология за интелигентно управление на енергията има грижата да подава повече или по-малко енергия, разпознавайки какво устройство лежи отгоре – смартфон, слушалки или друго.

Zens Liberty

Aira не единствена с подобно предложение. Безжична подложка за зареждане, която поддържа множество устройства и не е придирчива към начина на поставяне на устройствата, е разработила и Zens. Нейното чудо се казва Liberty и също разчита на голям брой зареждащи намотки. Те са отговорни за способността за зареждане на всяко безжично устройство, поставено отгоре.

Подложката Liberty също няма претенции в каква позиция ще се сложи устройството
(снимка: Zens)

Заедно, 16-те намотки осигуряват индукционната мощност, която няма претенции в каква позиция ще се сложи устройството (при FreePower намоктите са 18). Така се избягва вероятността телефонът да остане незареден, защото, да речем, е мръднал поради вибрацията при получено съобщение.

Guru

Зареждане на устройството където и да било в стаята – това пък е идеята за безжично зареждане на фирмата Guru. И тя се представя на CES, а информация за нейната разработка вече бе публикувана в някои медии. Фирмата е родена от Калифорнийския технологичен институт и настоява, че няма нужда от специална подложка за зареждането на електрониката. Нейната зарядна система работи, препращайки електричество чрез високочестотни радиовълни в милиметровия спектър (mmWave), какъвто навярно ще бъде използван за някои 5G мрежи по света.

Системата на Guru предава електричество чрез високочестотни радиовълни в милиметровия спектър
(снимка: Guru)

За момента Guru има три тестови продукта на тази база. Единият е настолна система, която безжично зарежда какви да е електронни джаджи на разстояние 2-3 метра. Втората версия работи на разстояние, което може да покрие голяма стая, а има и трети вариант, при който малък робот, подобен на подочистачка, обикаля, за да зарежда специфични дребни електронни устройства от типа на камери и IoT сензори.

От фирмата настояват, че дизайнът на системата и използването на милиметровите честоти позволяват изпращането на енергията да се случва „по контролиран, безопасен и ефективен начин”.

uBeam

Пренос на енергия чрез ултразвук – това пък е идеята на uBeam (вече SonicEnergy). Калифорнийският стартъп е разработил технология, която излъчва енергия чрез ултразвук. Става дума за звук над обхвата на човешкия слух, т.е. от 20 000Hz нагоре.

Технологията използва система, наподобяваща високоговорители, за да предава акустична енергия по въздуха, която се преобразува в електрическа енергия на устройството чрез ултразвукови датчици. Твърди се, че технологията може да преодолее разстояние няколко метра с енергия, измервана във ватове, а зареждане от порядъка на миливатове е възможно и на над 10 метра.

uBeam казва, че нейната технология може да се използва за осигуряване на постоянна мощност за индустриални IoT приложения. Също така компанията планира да предложи технологията за интелигентни домове.

Технологията на uBeam излъчва енергия чрез ултразвук
(снимка: uBeam/Twitter)

Разработчикът подчертава, че „ултразвукът е по същество е безопасен” и се използва за различни приложения, като сензори за паркиране и оборудване за почистване, вече повече от 50 години. Системата на uBeam може да се прилага и в самолети, автомобили и болници, твърдят от компанията.

Накъде без Apple

Измежду големите играчи също има мераклии да предложат отдалечено безжично зареждане. И о, изненада, става дума за Apple. Вярно, че тя се отказа от зарядната подложка AirPower, но видимо не се е отказала от безжичното зареждане. Или може би точно това, което е намислила, е довело до отхвърлянето на плановете за AirPower – кой знае? Сега компанията е подала заявка за патент за зареждане на телефоните през Wi-Fi мрежата.

Патентът подсказва, че компанията проучва възможността за безжично зареждане на устройства през различни радиочестоти, включително клетъчни (между 700 MHz и 2700 MHz), Wi-Fi (2,4 GHz и 5 GHz) и милиметрови (между 10 GHz и 400 GHz), както бе съобщено от Apple Insider. Описанието дава идея как устройствата могат да използват антени за формирането на лъчи, които установяват къде физически се намира устройството за зареждане и след това фокусират сигнала върху него с цел подобрен обхват и бързо зареждане.

Разбира се, това е само патент, тоест не гарантира, че Apple действително работи върху „вълшебен рутер”, който може да ни залива с високоскоростен интернет и зарядна мощност едновременно, но все пак идеята за добавяне на зареждаща функция към антените за Wi-Fi и клетъчни мрежи е хитра.

Коментари по темата: „Безжичното зареждане – все по-близо, все по-надалеч”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    :o) Аз не говорех за зарядно, а за 5Г мрежите в контекста на това, че Микровълнова печка пак нещо зацитира в тази връзка.

    Зарядни, освен кабелеца и буксата друго не признавам. Дори и индукционните които бих сложил следващи като ефективност, пак ще имат 5 до 30% загуби.

    За него гарантирам, че става безопасно при съвсем малко отдалечаване от индуктора.

    За другите – ултразвуковите и тези споменати от Apple и аз не мога да гарантирам, и не мисля, че някой скоро ще може. Според мен това са концептуални разработки, които могат да намерят приложение в среди където няма хора и други подобни живи твари.

  2. :o)

    Без да се правиш на всезнайко, идеята е дали това “безжично” зареждане
    е безопасно да ти седи 24/7 в дома? Можеш ли да отговориш на това със сигурност? НЕ

    Аз лично съм убеден, че не е безвредно и няма да си сложа такова устройство вкъщи
    докато не минат много години и не докажат научно че това не нарушава човешкото здраве
    За момента няма доказателство

    Знайни и незнайни компанийки изплюват поредния генератор на поредни Електромагнитни ВЪЛНИ и аз трябва да подскачкам и приемам какво са изплюли там?

  3. Фофу

    Хайде пак бабушкерите пак хвърлиха боба и стигнаха до научни изводи. Това, че дължиата на вълната в микровълновите е близка или равна на друга дължина на вълната не значи нищо. То и космическата радиация на която сме подложени денонощно минава през тези вълнови диапазони.

    Въпросът е в интензитета или мощността на излъчването. И точно там е разликата. При 5Г мрежите кулите се налага да са по-нагъсто и с това ще се намали интензитета на отделната кула. И с това ще е по-равномерно разпределението.

    “… някои 5G мрежи по света”. Нежно повдигаме въпроса за да не вижда, че нищо не разбираме и, но все пак требе да кажем нещо. Няма “някои” , има стандарти и се знае 5Г точно на какво отговаря.

    Когато преди само 20 год мобилните бяха гъзария, никой не го интересуваше нищо освен да седне на капана и някой уж да му звънне и да покаже, че има клетъчен. После беше да покаже, че има камера.

    Сега философ до философ.

  4. Микровълнова печка

    Нейната зарядна система работи, препращайки електричество чрез високочестотни радиовълни в милиметровия спектър (mmWave), какъвто навярно ще бъде използван за някои 5G мрежи по света.

Коментар