Безжичното зареждане прониква навсякъде в дома

Безжичното зареждане на електроника постепенно превзема домовете, но се бави при електрическите автомобили (снимка: CC0 Public Domain)

Очаква се пазарът на системи за безжично зареждане да достигне 16 милиарда щатски долара до 2029 г. в сравнение с 6,4 милиарда долара през 2024 г. При среден годишен темп на растеж от 20,3% през периода най-популярната технология ще остане сегашният фаворит, вграждан в мебели и интериорни решения от всякакъв вид.

Значителен фактор за растеж, свързан с развитието на пазара за безжично зареждане, е интензивното навлизане на интелигентни и преносими устройства, нарастващото търсене на безжично зареждане в електрически превозни средства, все по-настойчивото изискване за станции за зареждане с множество устройства, както и възходящата тенденция за интегриране на възможности за зареждане в мебели, инфраструктури, интелигентни домове и IoT устройства, посочва пазарният анализатор Markets and Markets в своя разбор на пазара до 2029 г.

Магнитен резонанс

Безжичното зареждане условно може да се раздели на няколко вида, според различните технологии: магнитен резонанс, индуктивно и радиочестотно. Магнитният резонанс е метод за безжично зареждане, изискващи голямо количество мощност – до 11 kW. При тази технология медна намотка бива прикрепена към предавателя, а друга – към приемника. Това е най-универсалният метод за безжично зареждане и се използва за обекти като електрически автомобили, лаптопи, компютри и прахосмукачки.

Тъй като навлизането на електрически превозни средства нараства, то през периода до края на десетилетието ще наблюдаваме драстично увеличение на възприемането на магнитния резонанс в ежедневието.

Най-вече за потребителска електроника

Различните приложения на безжичното зареждане включват автомобилостроене, потребителска електроника, здравеопазване и други приложения.

Повсеместното разпространение на смартфоните, крайъгълен камък на ежедневието ни, доведе до масовото навлизане на безжичното зареждане като неразделна функция. Акцентът на сектора върху удобството на потребителя и подобреното изживяване доведе до интегрирането на безжично зареждане в устройства като смартфони, таблети, смарт-часовници и други джаджи.

Възходът на носимите технологии допълнително подхранва търсенето. За компактни и миниатюрни устройства като смарт-часовници потребителите предпочитат „безпроблемното изживяване“ при зареждане да е осигурено от безжичната технология.

Мебели с безжично зареждане

Очевидна тенденция на пазара е възходът на мебелите с функции за безжично зареждане. Производителите предлагат огромно разнообразие от възможности: нощни шкафчета, кафе-масички и кухненски плотове с вградени подложки за безжично зареждане.

Още от появата на първите предложения за масички с безжично зареждане по време на Световния мобилен конгрес през 2015 г. досега палитрата постоянно се разширява. Заедно с това нараства и броят на предложенията за „комплекти“ за безжично зареждане, които потребителите самостоятелно могат да вградят в своите домове.

В автомобила

Друга силно възходяща тенденция е оборудването на автомобилите – било то електрически или пък с ДВГ – с все по-голям брой средства за безжично зареждане на джаджи. Подобно на дома, и в колата хората търсят начин да захранят своите все по-многобройни устройства.

А за електромобили?

През 2024 г. безжичното зареждане на електромобила остава функция, която все още ще очакваме. Повечето от новите електрически автомобили нямат възможности за безжично зареждане. Все пак производителите започват да обещават, че скоро ще предложат и подобна възможност. Един от най-големите производители на е-коли наскоро обяви, че ще започне да предлага „подложки“ за безжично зареждане на своите модели.

Безжичното зареждане за електромобили предлага съблазнително предложение: всичко, което трябва да направи потребителят, за да зареди колата си, е да паркира на правилното място – и електричеството ще потече към батерията чрез магнитен резонанс. Привържениците на технологията я хвалят от години като по-просто и по-стабилно решение в сравнение с кабела, използван днес.

Коментар