Недоволни потребители връщат Apple Vision Pro

С цената си от 4000 долара, очилата Apple Vision Pro не би трябвало да разочароват
(снимка: CC0 Public Domain)

Очилата за добавена реалност Apple Vision Pro разочароваха някои от първите купувачи в Съединените щати. Недоволни потребители започнаха да връщат продукта в магазините на Apple само 10 дни след появата му на пазара, възползвайки от тази опция в политиката на компанията.

Обявени по време на WWDC 2023 в Барселона, AR очилата Apple Vision Pro станаха достъпни за купувачите в началото на 2024 г., точно както беше планирано от компанията. Клиентите се стекоха в App Store и магазините на Apple, за да се сдобият с обещаващата джаджа.

Според медийни публикации, Apple е продала над 200 000 очила през първите няколко седмици от кампанията. Но изглежда, че някои клиенти не са съвсем доволни от покупката си за близо 4000 долара, отбелязва в репортаж Dexerto.

Потребители споделят в социалните медии, че връщат Apple Vision Pro доста бързо, с оплаквания относно цялостния комфорт. На 12 февруари Паркър Ортолани от Vox Media разкри, че е върнал своите Apple Vision Pro в магазина, от който ги е купил, след 10 дни притежаване на продукта.

„Какъв неприятен ден. Не мога да повярвам, но върнах Vision Pro. Просто е твърде неудобно за носене и натоварва очите ми”, оплаква се той, но все пак признава: „Очевидно това е бъдещето. Работи като магия”.

И други потребители описват очилата като тежки и неудобни, уморяващи вратовете и очите, но същевременно са съгласни, че устройството предлага интересно изживяване, макар и да струва твърде много.

Има също мнения, че Apple Vision Pro не може напълно да замени нито смартфон, нито компютър, нито таблет. Възможно е да работите с такива очила, но с някои ограничения и условности. Много хора се дразнят от кабела и външната батерия, както и от краткото време на работа без презареждане.

Качеството на изображението на външния свят, сканирано от камерите на Apple Vision Pro, е значително по-ниско от качеството на изображението, което самите очила са способни да покажат. При условия на лошо осветление е много трудно да се видят детайли.

Освен това има твърде малко интересни приложения и сценарии на употреба за Apple Vision Pro. Картината от MacBook се показва със закъснение. Повече от половината приложения за Apple Vision Pro са платени. Някои смятат, че цената на устройството трябва да бъде около $1000.

Междувременно, Сам Алтман, създателят на AI бота ChatGPT, определи Apple Vision Pro като втората най-добра технология на Apple след пускането на iPhone през 2007 г. А репортерът на Business Insider Джордан Харт е на мнение, че това устройство има потенциал да въведе нова реалност, точно както направи iPhone на Apple преди повече от 15 години.

Сам Алтман не уточни коя технология смята за най-вълнуваща, но според Business Insider, той е имал предвид изкуствения интелект и вероятно ChatGPT на OpenAI, който се появи през ноември 2022 г. По-рано Алтман каза, че изкуственият интелект е на път да промени света по начини, невиждани откакто iPhone постави компютрите в джобовете на хората.

Според него, ChatGPT вече е започнал да оказва влияние върху индустрията и ежедневието по безпрецедентни начини. Алтман е казал на разработчиците, че иска да превърне ChatGPT в „супер интелигентен личен асистент” за работа.

Но въпреки че създаде ChatGPT, той не харесва името на чатбота. Когато един потребител на социалната мрежа X каза, че Vision Pro има лошо име, Алтман му отговори, че „ChatGPT е много по-лошо”. „Това е ужасно име, но вероятно вече е твърде популярно, за да се промени някога”, каза по-рано лидерът на OpenAI.

Коментар