Безжично захранване Ki ще преобрази битовите уреди

Домакинските уреди като плотове за готвене ще станат много по-удобни за ползване с поддръжка на новата технология за безжично захранване (снимка: CC0 Public Domain)

Нов стандарт за безжично захранване цели да избави потребителите на домакински уреди и електроника от кабелите. На изложението IFA 2024 в Берлин консорциумът WPC (Wireless Electromagnetic Power Consortium) представи окончателните спецификации на технологията Ki.

Ki ще позволи на малките кухненски уреди като тостери и блендери да работят без захранващи кабели, съобщи The Verge. Стандартът все още не е достъпен за потребителите, но е очевидно, че скоро това ще се промени. Още тази година производителите на домакински уреди ще могат да кандидатстват за сертифициране на продуктите си за съответствие с Ki.

Подобно на широко използваните стандарти за безжично зареждане Qi и Qi2, новият стандарт Ki разчита на принципа на електромагнитната индукция за пренос на енергия. Разликата между Qi и Ki е, че в първия случай енергията от безжичното зарядно устройство се използва само за зареждане на батерията на мобилното устройство, било то смартфон или безжични слушалки, докато Ki директно захранва устройствата по време на работа.

При сегашната технология потребителят може да извади батерията, да я постави на зарядно устройство с Qi и тя ще продължи да се зарежда. В случая с Ki, генерираната енергия се използва директно за захранване на двигателите, нагревателните елементи и електрониката, които осигуряват работата на устройството.

Малък поток от енергия, предавана по въздуха, е всичко, което е необходимо за зареждане на батерията на смартфон. Кухненските уреди обаче изискват значително повече енергия за работа. Това е друга разлика между стандартите за безжично зареждане: Qi и Qi2 могат да осигурят мощност не повече от 15 W, докато Ki, ​​поради използването на много по-големи намотки, може да предава до 2200 W. Това е достатъчно за захранване на различни домакински уреди като тостери, например.

WPC очаква индукционните готварски плотове, които вече използват подобна технология, да получат Ki поддръжка, което допълнително разширява полезността им в кухнята. Използването на стандарта Ki позволява предаване на енергия през различни материали, включително кварц, мрамор и дърво с дебелина до 3,81 см.

Безжичните предаватели на енергия по стандарта Ki могат да бъдат интегрирани в различни повърхности в кухнята. Това ще направи възможно използването на домакински уреди, без да бъдат свързвани 6към мрежата със захранващи кабели.

Ki-съвместимите устройства комуникират с предаватели на енергия чрез NFC, така че трансферът на енергия започва едва след като устройството бъде открито и идентифицирано. Ако блендер или друг уред се преобърне по някаква причина, захранването веднага ще спре. Освен това енергийните предаватели не могат да се активират, ако върху тях са монтирани други кухненски предмети, като обикновени тигани или тенджери.

Стандартът също така изисква долната страна на уреда или повърхността на плота никога да не става толкова гореща, че да причини деформация или друга повреда. Дори ако Ki-съвместим тиган се използва за готвене директно върху плота, той трябва да има допълнителен изолационен слой, който да предпазва плота от топлина.

Големи производители на домакински уреди като Philips, Midea и Miele са членове на WPC. Може да се очаква, че устройствата, съвместими със стандарта Ki, ще се появят на потребителския пазар още през следващата година.

Коментари по темата: „Безжично захранване Ki ще преобрази битовите уреди”

добавете коментар...

  1. KiKo

    2200W, ама преводачката и ИИто са се омазали.

  2. flashko

    ‘…докато Ki, ​​поради използването на много по-големи намотки, може да предава до 220 W. Това е достатъчно за захранване на различни домакински уреди като тостери, например.’

    Не че нещо ама къде ги намирате тези тостери с по 220 вата мощност? Аз намирам с по 700 до 950 вата от онези за по 2 филии хляб. Мощност 220 вата дори за пасатор не стига.

Коментар