Xerox напуска съвместното предприятие с Fujifilm

Xerox се оттегля от съвместния бизнес с японската Fujifilm
(снимка: Xerox)

Fujifilm и Xerox официално прекратиха партньорството си. Американската компания ще се оттегли от съвместното предприятие Fuji Xerox, което ще бъде преименувано.

От април 2021 г. компанията Fuji Xerox, в която Xerox притежава 25-процентов дял, ще промени името си на Fujifilm Business Innovation. Тя също така ще разшири дейността си, включително с решения в областта на облачните изчисления, изкуствения интелект и интернет на нещата.

Споразумението за технологично сътрудничество между Xerox и Fujifilm изтича през март 2021 г. и няма да бъде удължено. Fujifilm Business Innovation, от своя страна, ще може да разшири бизнеса си на нови територии, включително САЩ и Европа. Новата компания ще загуби правото да използва търговската марка Xerox в своите устройства.

Xerox продава на Fujifilm своя дял във Fuji Xerox за 2,3 милиарда долара, както и мажоритарния си дял в друго предприятие, създадено съвместно с Fuji Xerox. В резултат на сделката, която е одобрена единодушно от бордовете на двете компании, Fujifilm ще стане едноличен собственик на Fuji Xerox. В същото време Fuji Xerox ще продължи да предоставя услуги на Xerox.

Fuji Xerox, основана през 1962 г., се занимава с разработка, производство и продажба на копирна техника, както и с услуги в областта на управлението на документи. Основната част от бизнеса на компанията е в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Коментар