„Пет очи” срещу Huawei, натискът се засилва

САЩ искат да спрат Huawei от участие в 5G проектите на държавите от алианса „Пет очи”
(снимка: Huawei)

Съединените щати направиха нова стъпка в посока ограничаване на пазарното присъствие на Huawei по света. Докато политиците в Обединеното кралство се готвят да вземат решение относно обновяването на местните телекомуникационни мрежи към пето поколение технологии, САЩ предупреди, че ще забрани споделянето на своя разузнавателна информация със страни, които използват оборудване от Huawei.

Щатският сенатор Том Котън е внесъл предложение САЩ да не споделя разузнавателна информация с държави, които позволяват на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies да изгражда 5G мрежи на територията на тези страни, според съобщение на Ройтерс.

Великобритания между две крайности

Очаква се по-късно този месец Обединеното кралство да направи последните си дебати относно това как ще разгърне бъдещите си 5G мрежи. Страната е изправена между две крайности: от една страна са твърденията на САЩ, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да се използва за шпиониране. От друга страна са вече установените търговски взаимоотношения мeжду Обединеното кралство и Китай и предупрежденията на индустрията, че забраната за използване на оборудване от Huawei ще струва милиарди долари.

Huawei, най-големият производител на оборудване за мобилни мрежи в света, многократно отрича обвиненията на САЩ. Засега компанията не е отговорила на запитванията за коментар, изпратени от Ройтерс.

Очаква се американският държавен секретар Майк Помпео да се срещне с външния министър на Обединеното кралство Доминик Рааб относно ситуацията с Huawei по време на среща във Вашингтон, окръг Колумбия. Според Ал Джазира, срещата ще се проведе с ясна цел – натиск.

Предвид важното решение на Великобритания, Вашингтон планираше да изпрати делегация, включваща заместник-съветника по националната сигурност Мат Потингер, на среща с официалните представители на Обединеното кралство тази седмица, според източници на Ал Джазира. Пътуването обаче беше отменено в последния момент – заради лошо време.

Нови разпоредби

Миналия месец САЩ прие нови разпоредби, включващи клаузата, че предстои ограничаване на споделянето на разузнавателна информация със съюзници, които използват оборудване от Huawei.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: „Сигурността и устойчивостта на телекомуникационните мрежи на Обединеното кралство са от първостепенно значение. Правителството продължава да обмисля позицията си по отношение на високорискови доставчици и решението ще бъде взето своевременно”.

Обединеното кралство е ключово „бойно поле” в геополитическата война между САЩ и Huawei. Политиците решиха миналата година да блокират участието на компанията в търговете за критични части от 5G мрежите в страната, но вс пак да й оставят „ограничен достъп” до някои по-малко чувствителни части.

Разпоредба към закона за разходите за отбрана на САЩ за 2020 г., подписана от президента Доналд Тръмп през декември, приканва разузнавателните агенции да обмислят използването на телекомуникационни услуги и инфраструктура за киберсигурност, „предоставени от противници на САЩ, по-специално Китай и Русия”, когато се сключват споразумения за споделяне на разузнавателна информация с чужди държави.

САЩ с ултиматум към „Пет очи”

Новата разпоредба, предложена от сенатора Том Котън, е насочена по-специално към членовете на алианса за споделяне на разузнаването „Five Eyes” (Пет очи) – САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Сътрудник на Котън посочи, че екипът на сенатора работи по нов проектозакон, който може да бъде публикуван този месец и който „значително ще ограничи” споделянето на разузнавателна информация със страни, които използват оборудване от Huawei в своите 5G мрежи.

„Дълбоко съм обезпокоен от възможността близки съюзници, включително Обединеното кралство, да позволят на Китайската комунистическа партия ефективно да изгради тяхната високо-чувствителна 5G инфраструктура” каза Котън пред Ройтерс. „Призовавам нашите съюзници по света внимателно да обмислят последствията от работата с Huawei върху своите национални интереси”.

Коментари по темата: „„Пет очи” срещу Huawei, натискът се засилва”

добавете коментар...

  1. Дааа

    Абсолютно подкрепям това действие на американците защото с 5G мрежата ще може да се управляват всички домакински уреди всичките автономни автомобили изцяло всичко при обикновените хора и ако това попадне в представители на друга цивилизация каквато е китайската при определени действия може да прецакат милиони хора

  2. .

    Както твърдят историцити римската империя се е разпаднал без да има съществени врагови. Със съгурност петочната империя ще се разпадне по рано от предвиденото със тия глупави без човечни нарцисистки политики въпреки огромната симпатията към тях изградено от холивуд. Вярно трябва да има някаква световна война за спасения на планетата и за бъдещото на човечеството, но не и за лични блага за едни идиоти нарцисисти?

  3. Anonymous

    6G

Коментар