Сгъваемият ThinkPad X1 Fold идва на цена от $2499

Кристиан Тайзмен, президент на „Commercial PC and Smart Device Business” в Lenovo, с ThinkPad X1 Fold
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Лаптопите с гъвкави OLED екрани несъмнено са сред най-атрактивните продукти на световното изложение CES 2020 в Лас Вегас. Такива компютри, очаквани скоро и на пазара, показаха Intel и Lenovo.

Още през май миналата година Lenovo демонстрира прототип на първия в света сгъваем лаптоп. Сега на CES 2020 компанията показа серийната версия на устройството, чиито продажби трябва да започнат по-късно тази година.

ThinkPad X1 Fold на практика не се различава от прототипа. Това е полусгъваем таблет, който има 13,3-инчов OLED дисплей с разделителна способност 2048х1536 пиксела (разработен от LG Dislay). Иновативният компютър работи с хибриден процесор на Intel.

Устройството може да се използва в ролята на таблет, като компютър чрез свързване на безжична клавиатура към него, а също и като малък, леко огънат лаптоп – в този случай част от гъвкавия екран се превръща във виртуална клавиатура. В долната рамка на екрана се появява камера, съвместима с Windows Hello.

ThinkPad X1 Fold може да се ползва като таблет или лаптоп
(снимка: Paul J. Walsh / Lenovo / Twitter)

X1 Fold работи под управление на Windows 10 Pro, адаптирана от Lenovo за гъвкав дисплей. Очаква се по-късно компанията да пусне лаптопа и с Windows 10X – тази версия е специално разработена за устройства с два екрана или гъвкави дисплеи.

Продажбите на Lenovo ThinkPad X1 Fold ще започнат в средата на тази година, съобщи The Verge. Първият сгъваем лаптоп ще струва 2499 долара – цена, която едва ли ще стресне ентусиазираните потребители, жадни за иновации.

Коментар