Все повече възрастни се увличат по видеоигрите

60% от възрастните геймъри облекчават скуката с видеоигри
(снимка: AARP)

Броят на хората на 50 и повече години, които редовно играят видеоигри, расте в последните години. Ако през 2016-та 38% от възрастните са играли, то през 2019-та този показател вече е 44%.

Проучване на AARP, проведено сред 3737 души в споменатата възрастова категория, разкри, че 1664 от тях са геймъри – притежават игрално устройство (телефон, компютър, таблет или конзола) и играят на него поне веднъж месечно. Интересното е, че жените геймъри са повече (49%) от мъжете (40%).

Над половината (57%) от хората, които не играят видеоигри, казват,  че не се интересуват от този вид забавление. Само 5% признават, че не разбират как работи технологията, а 9% смятат, че игрите са за млади хора.

Активните възрастни геймъри прекарват средно около пет часа седмично в игри. 47% от анкетираните казват, че играят всеки ден. През 2016 г. този показател е бил 40%.

Около три четвърти (73%) от по-възрастните геймъри казват, че предпочитат мобилни устройства, докато 47% използват компютри или лаптопи. Само 13% играят на конзоли.

Пъзелите са най-популярният жанр, като 49% от анкетираните го посочват като любим, а 47% предпочитат картови и настолни (цифрови) игри. Само 5% казват, че се забавляват с приключенски екшън игри. Също толкова се увличат по шутърите.

76% от по-възрастните геймъри играят, за да се забавляват. 67% казват, че геймингът им помага да поддържат ума си остър, 63% обичат предизвикателствата и решаването на пъзели. 60% от анкетираните облекчават скуката с видеоигри, а 57% намаляват стреса чрез гейминг.

Що се отнася до финансовите измерения, според оценките на AARP, възрастните на 50 и повече години са изразходвали 3,5 милиарда долара за игри през 2019 г.

Коментар