Нов вирус за смартфони симулира жестове

Потребителите на смартфони постоянно са изложени на различни заплахи
(снимка: CC0 Public Domain)

Открит е нов злонамерен софтуер от типа троянец, който позволява на атакуващите да инсталират приложения на смартфоните без знанието на техните притежатели, сочи изследване на Лаборатория Касперски.

Троянецът се нарича Shopper и се възползва от услугата за поддръжка на функции за хора с ограничения Google Accessibility Service. С нейна помощ, например, слепите могат да ползват смартфон, тъй като услугата озвучава текста в интерфейса.

Shopper е способен да прихваща данни от екрана на мобилното устройство, да кликва върху бутони и да симулира потребителски жестове. Вирусът може дори да напише фалшив отзив от името на потребителя в Google Play.

Експертите предполагат, че троянецът прониква в смартфона чрез измамни реклами или при сваляне на приложения от неофициални магазини.

Лаборатория Касперски съветва потребителите внимателно да проверяват за приложения, които изискват достъп до Google Accessibility Service, да не изтеглят програми от т.нар. „трети страни” и да използват защитата на устройството от заплахи.

Коментари по темата: „Нов вирус за смартфони симулира жестове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Вирусът може дори да напише фалшив отзив от името на потребителя в Google Play.

    Еволюция !

    Google фабрично да го инсталира .

Коментар