Huawei възложи поръчки за процесори на китайска компания

Китайската SMIC получи част от поръчките за чипове на Huawei
(снимка: SMIC)

Китайска компания ще поеме част от поръчките за процесори на технологичния гигант Huawei, твърди публикация на MyDrives. Става въпрос за  SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), която притежава модерна фабрика за производство на чипове – SMIC South Factory.

От 2015 г. SMIC работи по внедряване на 14-нанометрова технология FinFET, а през втората половина на 2019 г. заводът започна масово производство на силициеви пластини по тази технология.

Това достижение на SMIC не остана незабелязано. HiSilicon, подразделение на Huawei, ангажирано с разработването на едночипови системи (SoC) и процесори, прехвърли към SMIC договори, обслужвани преди от тайванската TSMC.

Засега няма информация за обемите на поръчките, но е известно, че 14- и 16-нанометровите SoC и процесори (за сървъри, например) се произвеждаха главно от TSMC, а сега са възложени на SMIC.

Самата SMIC е малко известна на широката публика, но компанията вече си спечели репутация в своята ниша. Така например, тя произвежда 28-нанометрови SoC чипове от серията Snapdragon 400 на Qualcomm.

Коментари по темата: „Huawei възложи поръчки за процесори на китайска компания”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Samsung свали цените защото за по-евтинко всички се преместиха при tsmc .

    Tsmc губи най-големият си клиент huawei директно и в бъдеще през qualcomm.

Коментар